Gerea: Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvenţă

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este aproape de insolvenţă şi trebuie eficientizat, a declarat luni Andrei Gerea, propus în funcţia de ministru al Energiei şi IMM-urilor.

299 afișări
Imaginea articolului Gerea: Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvenţă

Gerea: Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvenţă (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

El a afirmat, după ce a fost audiat de către comisiile parlamentare pentru portofoliul Energiei şi IMM-urilor, că există interes pentru privatizarea Complexului Hunedoara, însă producătorul de cărbune şi electricitate este aproape de insolvenţă şi trebuie să fie eficientizat.

Anterior în cursul zilei de luni, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care nu va mai face parte din viitorul Guvern, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a fost trimisă Departamentului pentru Energie o scrisoare din partea companiei americane Quintana Minerals Corporation în care aceasta cere mai multe informaţii despre CEH, pentru a participa la procesul de privatizare.

Nicolescu a afirmat că la CEH este nevoie urgentă de bani pentru investiţii, dar şi de o echipă managerială mai bună care să demonstreze integritate profesională.

În noiembrie, Nicolescu un ultimatum de o lună conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie "realistă" de viabilizare a companiei.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit anul trecut 7% consumul de energie la nivel naţional.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei.

Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013.

Operaţiunea ar urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici