Germania, Italia şi Ungaria sunt primele trei surse pentru importurile din România

Principala sursă de importuri pentru România este Germania, de unde se aduc bunuri în valoare de 12,5 mld. euro, respectiv 20% din totalul importurilor de bunuri, mai ales echipamente electrice, turbine şi autovehicule.

3084 afișări
Imaginea articolului Germania, Italia şi Ungaria sunt primele trei surse pentru importurile din România

Germania, Italia şi Ungaria sunt primele trei surse pentru importurile din România (Imagine: Shutterstock)

Locul secund în clasament este ocupat de Italia, din care România importă bunuri (în valoare de 6,9 mld. euro), în special turbine şi motoare, echipamente electrice şi materiale plastice.

De asemenea, Ungaria este pe locul 3 în topul statelor din care România importă cel mai mult (în cuantum de 5 mld. euro), în special echipamente electrice, combustibili şi uleiuri minerale şi produse farmaceutice.

Printre alte tipuri de produse pe care le importă România, pe lângă cele din industria auto, se mai află combustibilii, îngrăşămintele şi produsele chimice din Kazahstan, lemnul din Ucraina, medicamentele din Belgia sau fructe şi materiale plastice din Grecia.

În 2015, importurile de bunuri au cumulat 62,9 mld. euro, în creştere cu 7,6% faţă de anul 2014, iar deficitul comercial a urcat la 8,3 mld. euro.

Totuşi, problema deficitului la comerţul cu bunuri a fost aproape rezolvată de excedentul de la comerţul internaţional de servicii, având în vedere că România a exportat în 2015 servicii în valoare totală de aproape 16,3 miliarde de euro, cu un excedent de circa 7 mld. de euro.

Practic, 88% din importurile de bunuri din România, în valoare de 55,5 mld. euro, sunt aduse din 20 de ţări, arată datele provizorii pentru anul 2015 ale Institutului Naţional de Statistică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici