Germania neagă că ar pregăti un ajutor pentru Grecia din partea statelor zonei euro

Ministerul german al Finanţelor neagă că ar fi elaborat un plan de sprijin pentru Grecia, dezminţind informaţiile apărute în weekend în presă privind un pachet de ajutor extern de 20-25 miliarde de euro finanţat de statele zonei euro, transmite Bloomberg.

21 afișări
Imaginea articolului Germania neagă că ar pregăti un ajutor pentru Grecia din partea statelor zonei euro

Germania neagă că ar pregăti un ajutor pentru Grecia din partea statelor zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este "incorect" că Germania ar pregăti un plan "concret" pentru statele din zona euro, de a injecta în Grecia ajutoare financiare de miliarde de euro, a declarat purtătorul de cuvând al ministerului, Martin Kreienbaum.

"Ministerul Finanţelor nu a luat nicio decizie în această chestiune", a afirmat el.

Potrivit informaţiilor apărute în weekend în revista Der Spiegel, ministerul german al Finanţelor a pregătit un plan de sprijin pentru Grecia care presupune un ajutor financiar în valoare totală de 20-25 miliarde euro, în împrumuturi şi garanţii de stat, la care ar urma să contribuie toate ţările din zona euro. Programul ar fi condiţionat de obiective fiscale concrete, iar Germania ar urma să finanţeze circa 20% din pachet, potrivit publicaţiei germane, care cita "aprecierile iniţiale" ale oficialilor guvernamentali.

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, George Petalotis, a declarat luni că Grecia "nu cere bani de la niciun contribuabil european", reiterând poziţia oficială anunţată anterior şi de premierul de la Atena, George Papandreou.

Acesta a afirmat că Grecia are nevoie de "timp şi de sprijin politic pentru a depăşi criza economică", subliniind că situaţia statului elen ar putea fi soluţionată şi cu un suport politic ferm din partea partenerilor din UE, care ar determina scăderea abruptă a costurilor de finanţare a guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici