Grecii încep să-şi ducă din nou banii la bănci

Banii retraşi din băncile elene în contextul crizei datoriilor au început să revină, treptat, în depozite la instituţiile de credit după ce rezultatul alegerile parlamentare de duminică a calmat temerile că ţara ar putea părăsi zona euro, afirmă bancheri din Grecia, citaţi de Kathimerini.

319 afișări
Imaginea articolului Grecii încep să-şi ducă din nou banii la bănci

Grecii încep să-şi ducă din nou banii la bănci (Imagine: Shutterstock)

Grecii panciaţi, care au retras din conturi câte 800 milioane de euro pe zi înaintea alegerilor, au început să aducă înapoi o parte din banii păstraţi în propria locuinţă, au spus bancherii.

"Hemoragia s-a oprit", a afirmat un bancher.

Una dintre băncile elene care înainte de alegeri înregistra ieşiri de 30 de milioane de euro pe zi, bani ce erau duşi acasă de greci sau păstraţi în cutii de valori, a constatat luni o schimbare rapidă a trendului.

"Au venit înapoi circa 15 milioane de euro", a spus bancherul.

Un al treilea bancher a afirmat că sunt intrări de depozite în sume de până la 10.000 de euro, ale grecilor cu economii mici, însă nu au fost aduse înapoi şi sume mari, de peste 50.000 de euro.

"Nu am avut retrageri de depozite luni şi ne aşteptăm la aceeaşi situaţie şi marţi. Rezultatul alegerilor a ajutat", a spus bancherul.

Depozitele din băncile elene au scăzut constant de la declanşarea crizei datoriilor la sfârşitul anului 2009, iar instituţiile de credit depind pentru lichidităţi de fonduri de la Banca Centrală Europeană şi Banca Greciei.

De la începutul anului 2010, băncile din Grecia au pierdut depozite de 72 de miliarde de euro, circa 30% din total. Ritmul retragerilor s-a accelerat puternic după alegerile parlamentare anticipate din mai, în care coaliţia stângii radicale (Syriza) s-a situat pe locul al doilea în preferinţele alegătorilor. Syriza a afirmat că nu va respecta anagajamentele de austeritate ale Greciei în acordul de ajutor financiar extern, situaţie în care statul s-ar fi aflat în pericol de a intra în incapacitate de plată şi de a părăsi zona euro.

În urma noilor alegeri anticipate de duminică, partidele care au promis să respecte condiţiile programului de ajutor extern au obţinut suficiente mandate pentru a putea forma guvernul.

În România sunt prezente mai multe instituţii de credit din Grecia, EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Românească, precum şi Piraeus Bank, Alpha Bank şi ATEbank sub brand propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici