Grindeanu, despre privatizarea Poştei: Perioada de El Dorado din România de după '90 s-a încheiat. Despre privatizarea Telekom: Nu am primit încă raportul consultanţilor

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a declarat că România şi-a respectat angajamentele în faţa CE privind privatizarea Poştei, pentru care a primit o ofertă neangajantă şi dezamăgitoare, fapt ce ar putea duce la schimbarea strategiei privind acestă companie. Totodată, ministrul a declarat că instituţia pe care o conduce nu a primit încă raportul consultanţilor privind privatizarea Telekom.

443 afișări
Imaginea articolului Grindeanu, despre privatizarea Poştei: Perioada de El Dorado din România de după '90 s-a încheiat. Despre privatizarea Telekom: Nu am primit încă raportul consultanţilor

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Noi, ca stat, ne-am respectat scadenţarul, în sensul că, în 2010, Poşta Română şi alte societăţi - CFR Marfă, Oltchim, nu mai intru în amănunte - erau trecute pe lista cu societăţile spre privatizare. A existat o ofertă neangajantă (în cazul Poştei, n.r.), care, din punctul nostru de vedere, a fost nerealistă (...). La termenul limită, cel din 15 septembrie, trebuia să existe o ofertă angajantă. Nu a fost depusă, ceea ce înseamnă, din punctul nostru de vedere, că procesul de privatizare a fost încheiat, noi respectându-ne ceea ce ne-am angajat în faţa Comisiei Europene", a spus Sorin Grindeanu, marţi, la International Digital Forum, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti.

Oferta neangajantă pentru preluarea a 51% din acţiunile Poştei a venit din partea companiei belgienă bpost, care nu a depus însă şi o ofertă angajantă.

"Modul în care au înţeles (reprezentanţii bpost, n.r.) valoarea acestei companii, din punctul meu de vedere, a fost dezamăgitor. Perioada de El Dorado în România de după anii '90 s-a cam încheiat. De aceea, într-un final poate, faptul că o să aşteptăm inclusiv să vedem indicatorii economici ai Poştei - pentru că anul trecut a terminat pe profit; se profilează acelaşi lucru anul acesta - schimbă strategia", a spus Grindeanu.

El a precizat că Poşta Română nu mai este pe pierdere, aşa cum a fost în anii 2010-2011, ci este o companie care, sub un management bun, s-a echilibrat şi a înregistrat profit anul trecut.

"Asta schimbă şi datele şi face mai atractivă această companie. Există şi minusuri, compania are nevoie de foarte multe upgradări de servicii. Dar o să vedem, când se va lua decizia", a spus Grindeanu.

Pe de altă parte, întrebat cine va conduce Poşta Română, având în vedere că actualul şef al companiei, Alexandru Petrescu, ar urma să preia conducerea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ministrul a evitat un răspuns clar.

"Eu nu ştiu (ca Alexandru Petrescu, n.r.) să se fi dus deja (la ANCOM, n.r.). Hai să vedem ceea ce se va întâmpla. E o întreagă procedură, dacă acest lucru se va întâmpla, probabil că o să ştim în perioada imediat următoare", a spus Grindeanu.

După expirarea termenului de depunere a ofertei angajante pentru Poşta Română, Guvernul a anunţat că va reanaliza procesul de privatizare a companiei.

Compania de stat a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania ţinteşte menţinerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan de investiţii în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua şi în 2016.

În primele şapte luni ale anului, Compania Naţională Poşta Română a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei (4,13 milioane de euro), la venituri de 655 milioane lei (147 milioane euro).

Compania se aşteaptă să raporteze în acest an un profit brut de 1,6 milioane lei, în scădere cu 95,7% faţă de câştigul de anul trecut, în condiţile în care anticipează că va înregistra un profit de doar un leu din fiecare 1.000 de lei obţinuţi ca venituri.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România.

Grindeanu: Nu am primit încă raportul consultanţilor privind privatizarea Telekom

Ministrul pentru Societatea Informaţională a mai declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce nu a primit încă raportul consultanţilor privind vânzarea acţiunilor statului la Telekom, precizând că o discuţie în acest sens va avea loc până la finele săptămânii.

Raportul trebuia să fie finalizat la începutul lunii octombrie.

"Sigur că termenul lor limită în contract este sfârşitul anului, doar că a existat un agreement între noi, ca şi autoritate contractantă, Ministerul pentru Societatea Informaţională, şi acest consorţiu internaţional care a câştigat consultanţa ca toate aceste date să ne vină cât de repede posibil, angajamentul a fost sfârşit de septembrie - început de octombrie. Săptămâna aceasta o să avem iarăşi o videoconferinţă cu dânşii, la Londra", a spus Grindeanu, la International Digital Forum, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti.

Ministerul deţine 46% din capitalul social al Telekom (fostul Romtelecom), restul acţiunilor fiind controlate de grupul elen OTE.

Anul trecut, MSI a selectat un consorţiu format din banca elveţiană UBS şi firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities pentru servicii de consultanţă la vânzarea acestei participaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici