Guvernul a discutat excepţiile la cota unică, după ce Băsescu a cerut impozitarea tuturor veniturilor

Guvernul a efectuat un inventar al tuturor activităţilor care nu sunt impozitate prin cota unică şi a constatat că în această categorie intră atât venituri din agricultură şi transfer de proprietăţi imobiliare, cât şi baruri de noapte şi cazinouri, pentru care cota de impunere variază între 2 şi 5%.

23 afișări
Imaginea articolului Guvernul a discutat excepţiile la cota unică, după ce Băsescu a cerut impozitarea tuturor veniturilor

Guvernul a discutat excepţiile la cota unică, după ce Băsescu a cerut impozitarea tuturor veniturilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Situaţia centralizată a fost prezentată în Guvern de ministrul Finanţelor, la solicitarea premierului Emil Boc, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că pentru orice venit trebuie introdusă cota unică de impozitare.

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, indică o serie de excepţii de la cota unică de impozitare, precum activităţile de natura barurilor şi cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Astfel, materialul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că acei contribuabili care lucrează în aceste domenii, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat este mai mic decât 5% din venituri sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.

Veniturile din agricultură realizate din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, şi distribuite către unităţi specializate pentru colectare ori de procedare industrială sunt impozitate prin reţinere la sursă cu o cotă de 2% aplicată la valoarea produselor livrate, impozitul fiind final.

Pentru veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal este impus un impozit pornind de la 2-3%, în funcţie de valoarea imobilului şi data dobândirii, în timp ce pentru transmiterea dreptului de proprietate cu titlul de moştenire nu se datorează impozit, dacă succesiunea este finalizată în termen de doi ani de la data decesului proprietarului. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în acest termen, moştenitorii datorează un impozit de doar 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Documentul face referire şi la impozitul pe dividende aplicat persoanelor juridice nerezidente, calculat la o cotă de 10%.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la postul public de radio, că introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o soluţie şi că Guvernul trebuie să rezolve această problemă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici