Guvernul către FMI: Şomajul se menţine ridicat în 2010, dar creşterea PIB e posibilă din trimestrul I

Şomajul se va menţine ridicat în 2010 şi presiunile economice la care sunt supuse firmele şi populaţia vor continua să împovăreze bilanţurile băncilor, dar există semnale că activitatea economică se redresează, iar creşterea economică ar putea fi înregistrată încă din primul trimestru al anului.

24 afișări
Imaginea articolului Guvernul către FMI: Şomajul se menţine ridicat în 2010, dar creşterea PIB e posibilă din trimestrul I

Guvernul către FMI: Şomajul se menţine ridicat în 2010, dar creşterea PIB e posibilă din trimestrul I (Imagine: Mediafax Foto)

Estimările privind cadrul macroeconomic pentru anul 2010 sunt incluse în scrisoarea de intenţie la acordul stand-by cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.

"Variabilele macroeconomice principale cresc acum de la lună la lună şi ne aşteptăm ca creşterea economică să devină pozitivă în primul trimestru al anului 2010. Pentru întreg anul 2010, creşterea este prognozată acum la aproximativ 1,3%, reflectând mai ales redresarea de pe pieţele externe. Şomajul se va menţine totuşi ridicat şi presiunile economice la care sunt supuse firmele şi gospodăriile vor continua să împovăreze bilanţurile băncilor", se arată în document.

Guvernul mai arată că, în pofida recesiunii severe, inflaţia a rămas destul de ridicată, la 4,7%, puţin peste limita superioară a marjei de ţintire a inflaţiei stabilită de BNR, urmare a impactului majorării accizelor şi a preţurilor carburanţilor, dar că pentru 2010 se anticipează o diminuare a inflaţiei până la aproximativ 3,5%, printr-o politică monetară prudentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici