Guvernul va ceda maxim 20% din acţiunile Tarom pe Bursă sau le va vinde unui investitor strategic

Guvernul va ceda cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listare la Bursă sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic şi a renunţat la vânzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucureşti şi Timşoara, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.

164 afișări
Imaginea articolului Guvernul va ceda maxim 20% din acţiunile Tarom pe Bursă sau le va vinde unui investitor strategic

Guvernul va ceda maxim 20% din acţiunile Tarom pe Bursă sau le va vinde unui investitor strategic (Imagine: Lucia Efrim/Mediafax Foto)

Iniţial, înţelegerea între părţi prevedea privatizarea integrală a Tarom şi cedarea a 20% din titlurile aeroporturilor Henri Coandă şi Aurel Vlaicu din Bucureşti şi Traian Vuia din Timşoara.

Astfel, autorităţile române vor selecta un consultant juridic şi o bancă de investiţii pentru a administra oferta publică iniţială.

Totodată, Guvernul s-a angajat să selecteze până la finele lunii noiembrie management privat la Tarom.

Numărul pasagerilor transportaţi anul trecut de Tarom a crescut cu 24% faţă de anul precedent, de la 1,77 milioane de călători la 2,2 milioane de pasageri.

În primăvara anului trecut, Ministerul Transporturilor, acţionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 63,96 milioane lei capitalul social al companiei de transport aerian, de la 1,974 miliarde de lei la 2,038 miliarde de lei, pentru rambursarea unor credite, plata dobânzilor şi comisioanelor aferente.

În urma operaţiunii, Ministerul Transporturilor a ajuns să deţină 96,95% din acţiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului Internaţional Henri Coandă Otopeni (1,6%), Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (1,36%) şi Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia (0,09%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici