Guvernul vrea să garanteze şi creditele firmelor private pentru cofinanţarea proiectelor UE

Guvernul intenţionează să garanteze şi creditele contractate de către firme private pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri comunitare şi caută o formulă juridică prin care această procedură să nu fie considerată ajutor de stat, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

22 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să garanteze şi creditele firmelor private pentru cofinanţarea proiectelor UE

Guvernul vrea să garanteze şi creditele firmelor private pentru cofinanţarea proiectelor UE (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Introducerea unui sistem de garantare a creditelor contractate de către firme private pentru proiecte UE a fost discutată în şedinţa de miercuri a Guvernului, iar premierul a cerut instituţiilor implicate să găsească o formulă juridică potrivită în interval de o săptămână, au arătat sursele participante la şedinţă.

În luna februarie, Guvernul a decis să garanteze creditele contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

Premierul afirma atunci că Executivul intenţionează să utilizeze instrumentul garanţiilor de stat pentru a majora rata de absorbţie a fondurilor europene.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.

La începutul anului, autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici