Hidroelectrica îşi creşte capitalul cu 12,49%; 10% din toate acţiunile companiei sunt vândute la BVB

Capitalul Hidroelectrica va fi majorat cu 12,49% prin emiterea de noi acţiuni, Fondul Proprietatea având dreptul să subscrie 2,49% din titluri, în baza dreptului de preferinţă, iar 10% din acţiuni vor putea fi cumpărate prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.

545 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica îşi creşte capitalul cu 12,49%; 10% din toate acţiunile companiei sunt vândute la BVB

Hidroelectrica îşi creşte capitalul cu 12,49%; 10% din toate acţiunile companiei sunt vândute la BVB (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Propunerea privind strategia de privatizare, (...) respectiv majorare de capital social prin aport de capital privat, s-a bazat pe următoarele elemente: atragerea de resurse financiare independente de la subscriitori (investitori instituţionali şi de retail), necesare realizării proiectelor de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare ale societăţii comerciale, cu impact asupra veniturilor statului, în calitate de acţionar, în timp, şi solicitările acţionarului minoritar semnificativ, Fondul Proprietatea, pentru listarea societăţii comerciale", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern Fondului Monetar Internaţional prevede că Hidroelectrica va derula oferta publică primară cu un pachet reprezentând 15% din acţiuni, se menţionează în nota de fundamentare.

"Acest proiect de scrisoare de intenţie precizează (...) aprobarea, până la jumătatea lunii martie 2013, a actului normativ pentru derularea unei oferte publice primare a unui pachet de acţiuni nou reprezentând 10% din capitalul social al Hidroelectrica Bucureşti", se spune în nota de fundamentare.

Fondul Proprietatea va avea drept de preemţiune, astfel că pe lângă pachetul de 10% va fi emis un pachet suplimentar de acţiuni de 2,49 %, care va fi oferit spre subscriere Fondului pentru menţinerea participaţiei actuale, de 19,94%.

"Astfel se asigură posibilitatea de a putea fi oferit spre subscriere potenţialilor investitori pe piaţa de capital a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 10 % din capitalul social", se arată în nota de fundamentare.

Fondul Proprietatea va putea cumpăra acţiunile la un preţ similar celui din oferta publică. Proiectul de act normativ nu prevede o dată pentru oferta publică.

Guvernul a ales în luna aprilie a anului trecut consorţiul BRD (lider de consorţiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest pentru a intermedia listarea Hidroelectrica la bursă.

Proiectul de hotărâre prevede ca o comisie să coordoneze procesul de vânzare a acţiunilor. Comisia va fi formată din şapte membri şi va fi prezidată de ministrul delegat pentru energie sau un secretar de stat numit prin ordin al ministrului.

În comisie se vor regăsi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice (numit prin ordin al ministrului), un reprezentant din cadrul Cancelariei Primului-Ministru (numit de primul-ministru), şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie sau un reprezentant al acestei instituţii (numit prin decizie a şefului acestei instituţii), un reprezentant al Ministerului Economiei (numit prin ordin al ministrului), directorul general al Hidroelectrica, precum şi un reprezentant al Fondului Proprietatea. 

Printre atribuţiile acestei comisii se regăsesc avizarea preţului la care se va derula oferta, care va fi aprobat de Guvern.

Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, are un capital social de 4,44 miliarde de lei, deţinut în proporţie de 80,06% de stat, prin Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea are 19,94% din titluri.

Executivul a promis FMI că va lista Hidroelectrica la bursă după ieşirea din insolvenţă, operaţiune estimată de premierul Ponta să fie realizată "probabil la jumătatea anului". Compania se află în insolvenţă din iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici