Ialomiţianu: Vom fi obligaţi să revizuim prognoza de creştere economică. Sperăm că nu prea mult

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, marţi, că România va fi obligată, din cauza situaţiei externe, să îşi modifice prognoza de creştere economică pentru anul viitor, dar şi-a exprimat speranţa că aceasta nu va fi modificată "prea mult".

390 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Vom fi obligaţi să revizuim prognoza de creştere economică. Sperăm că nu prea mult

Gheorghe Ialomiţianu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Gheorghe Ialomiţianu a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu contribuabilii din Cluj şi din judeţele învecinate, că autorităţile centrale nu vor pune în pericol politica de investiţii pentru a veni cu măsuri populiste, chiar dacă este an electoral.

"Pentru 2012 am avut o prognoză de creştere economică discutată cu FMI între 3,5 şi 4 la sută. Sigur că ce se întâmplă pe pieţele financiare, ce se întâmplă în celelalte ţări, ne afectează şi pe noi. Exportul se face în Spania, Italia, Franţa, care au probleme, iar ieşirea din recesiune s-a bazat în mare măsură pe export. Vom fi obligaţi să revizuim prognoza de creştere economică şi să sperăm că nu prea mult. În 2012, dacă exteriorul nu ne furnizează veşti bune, să mergem pe politica de investiţii, să avem o creştere sustenabilă. Nu vom pune în pericol politica de investiţii pentru a veni cu măsuri populiste, chiar dacă este an electoral. Dacă nu vom reuşi să revenim cu salariile în 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorită politicii sănătoase a Guvernului Boc de a da bani pentru investiţii", a spus Ialomiţianu.

El a precizat că ar dori reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori, dar a menţionat că nu vrea ca România să ajungă ca Ungaria sau Bulgaria, să fie reduse unele impozite pentru ca peste câteva luni să fie mărite alte impozite.

"Nu este sănătos pentru o perioadă scurtă", a subliniat Gheorghe Ialomiţianu.

El a spus că în anul 2012 "cota de 16 la sută se menţine, nu vom umbla la alte impozite, pentru anul viitor construcţia bugetară se va baza pe aceste impozite, pe legislaţia care este în momentul de faţă".

"Nu vom reduce alte cheltuieli. Legat de cheltuielile de funcţionare a statului, avem două măsuri concrete, şi anume controlul angajărilor şi interzicerea achiziţionării de birotică şi autoturisme", a conchis Ialomiţianu.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara, la sfârşitul lunii septembrie pentru MEDIAFAX că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

"În mod cert va fi redusă (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranţă mai mică decât 3,5%, cât estimăm în prezent. Cred că va rămâne undeva la 2%", spunea Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici