IMM-urile vor primi bani din granturi destinate eficienţei energetice şi retehnologizării

Executivul a adoptat vineri ordonanţe de urgenţă prin care se reglementează măsuri destinate IMM-urilor şi autorităţilor publice locale, accesul la finanţare şi facilităţi pentru parcurile de specializare inteligentă.

2712 afișări
Imaginea articolului IMM-urile vor primi bani din granturi destinate eficienţei energetice şi retehnologizării

Sursa foto: MediafaxFoto

Măsurile adoptate vineri răspund situaţiei generate de creşterea preţului la materialele de construcţii şi la utilităţi publice şi urmăresc reducerea consumurilor energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri şi întreprinderi mari.

Astfel, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în măsuri de eficienţă energetică pentru întreprinderi mari şi IMM-uri. Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minimă de 50.000 euro şi valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepţia celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro.

„Prin măsurile adoptate astăzi (vineri - n.r.), IMM-urile vor putea accesa granturi pentru două tipuri de investiţii: o primă categorie vizează reabilitarea termică a clădirilor industriale, pentru a gestiona costurile de funcţionare şi costurile cu activitatea curentă, iar cea de-a doua este destinată producerii de energie verde. Sunt peste 1 800 de potenţiali beneficiari ai acestor granturi şi ne-am propus ca, cel mai probabil în luna septembrie, să lansăm oficial apelul, astfel încât banii să poată fi accesaţi”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Actul normativ stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii şi cheltuielile eligibile pentru fiecare tip de investiţie.

Sistemele informatice utilizate pentru depunerea documentaţiilor sunt IMM Recover (pentru depunerea, evaluarea, selecţia şi contractarea proiectelor) şi MySMIS 2014-2020 (pentru încărcarea cererii de finanţare şi a documentelor suport necesare implementării tehnice şi financiare a proiectului).

Tot vineri, a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă prin care a IMM-urile din industria alimentară şi a construcţiilor vor putea contracta granturi de investiţii necesare retehnologizării în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operaţional Competitivitate. Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar numărul estimat de beneficiari este de peste 2.000.

Autorităţile locale au acces la finanţare europeană pentru investiţii în producerea de energie din surse regenerabile. Bugetul alocat acestui tip de investiţii este de 500 milioane euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autorităţilor publice locale au valoarea minimă de 500.000 euro şi valoarea maximă de 5.000.000 euro.

Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru comercializare se acordă pe beneficiar şi proiect, sub formă de ajutor de stat, şi au valoarea minimă de 5.000.000 euro şi valoarea maximă de 15.000.000 euro.

„Primăriile vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice în domeniul educaţiei, sănătăţii, inclusiv alimentarea cu energie termică a populaţiei, iluminatul public sau transportul public de călători. Măsurile vizează independenţa energetică pentru autorităţile publice locale, astfel încât costurile cu utilităţile să poată fi gestionate eficient”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Actul normativ stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii pentru a accesa finanţarea, tipurile de cheltuieli eligibile precum şi criteriile de selecţie la finanţare a proiectelor de investiţii în producţia de energie verde.

Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată vineri se reglementează modalitatea de finanţare a parcurilor de specializare inteligentă, bazate pe un concept partenerial care să contribuie la generarea de soluţii şi produse ale întreprinderilor, creşterea colaborării cu organizaţiile de cercetare şi inovare, asigurarea transferului tehnologic şi implementarea de tehnologii noi.

Conform actului normativ, parcul de specializare inteligentă este definit ca „amplasament delimitat, în care se desfăşoară activităţi de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoştinţe, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la un produs/serviciu/proces inovator obţinute prin activităţi de cercetare dezvoltare inovare specifice domeniilor de specializare inteligentă, producţie de serie/serie zero, individuală, precum şi alte categorii de activităţi specifice domeniilor de specializare inteligentă”. Titlul de parc de specializare inteligentă este atribuit de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu respectarea condiţiilor prevăzute în actul normativ.

Fondatori ai parcurilor inteligente pot fi autorităţile publice locale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, individual sau în asociere cu institute naţionale de cercetare dezvoltare sau alte organizaţii publice de cercetare care înfiinţează acest tip de parcuri. Fondatorii parcului pot solicita finanţare din fonduri locale, de la bugetul de stat şi din fonduri europene pe baza planului de dezvoltare al parcului.

Ordonanţa de urgenţă prevede acordarea unor facilităţi fiscale, pentru constituirea, implementarea şi realizarea unui parc de specializare inteligentă, printre care: deducerea de 100% a profitului repartizat pe surse de dezvoltare, conform prevederilor legale în vigoare, pentru determinarea profitului impozabil necesar calculului impozitului pe profit datorat de către cei care realizează investiţii în cadrul parcului de specializare inteligent; deducerea din profitul impozabil a unei cote de 50% din valoarea investiţiilor realizate în parcul de specializare inteligentă, pentru societatea-administrator care realizează astfel de investiţii în construcţii sau reabilitări de construcţii şi în infrastructura necesară parcului şi de racordare la reţeaua publică privind utilităţile; deducerea din profitul impozabil a unei cote de 100% din valoarea investiţiilor realizate în parcul de specializare inteligentă, pentru agenţii economici care au încheiate contracte de concesionare şi/sau contracte de administrare şi realizează investiţii în clădiri şi echipamente destinate activităţilor de specializare inteligentă; reducerea în limita a 50% din valoare a redevenţei datorate de către agenţii care au realizat investiţii în parcuri de specializare inteligentă, prin hotărâre a consiliului local, judeţean sau ale consiliului general al municipiului Bucureşti; scutire de la plata impozitului pe clădire şi pe teren.

Actul normativ reglementează condiţiile pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru finanţare parcurilor de specializare inteligentă, având ca beneficiari fondatorii parcului, organizaţii de cercetare şi întreprinderi parte din contractele subsidiare, sub condiţia desemnării ca lider de parteneriat a unei entităţi înregistrate fiscal în România, cu sediul în regiunea în care se implementează parcul de specializare inteligentă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici