INS confirmă o CREŞTERE ECONOMICĂ de 0,7% în primul trimestru

INS a confirmat datele provizorii anunţate în luna iunie privind o creştere a economiei, în primul trimestru, cu 0,7% faţă de trimestrul anterior, ca serie brută, şi cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent, astfel că PIB a ajuns la 120,89 miliarde lei la preţuri curente.

308 afișări
Imaginea articolului INS confirmă o CREŞTERE ECONOMICĂ de 0,7% în primul trimestru

INS confirmă o creştere economică de 0,7% în primul trimestru (Imagine: Shutterstock)

"Comparativ cu varianta provizorie, atât dinamica PIB, cât şi a valorii adăugate brute pe ramuri de activitate, nu a înregistrat modificări; volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a creşterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sursa citată notează că din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat formarea brută de capital fix (de la -0,1% la -1%, ca urmare a modificării volumului cu -4,7 puncte procentuale, de la 99,3% la 94,6%, ca urmare a rectificării valorii investiţiilor realizate în sectorul Administraţii publice), respectiv exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 4,4 procente.

Ca serie ajustată sezonier Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I a fost de 154,23 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul IV 2012 şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2012.

La creşterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, care a avut o contribuţie negativă (-0,3%).

Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici