Instabilitatea politică măreşte costul de finanţare al Portugaliei

Costul de finanţare al Portugaliei a crescut miercuri, pe fondul instabilităţii politice, randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depăşind 10% pentru prima dată în acest an după demisia a doi miniştri în ultimele zile.

87 afișări
Imaginea articolului Instabilitatea politică măreşte costul de finanţare al Portugaliei

Instabilitatea politică măreşte costul de finanţare al Portugaliei (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Randamentul obligaţiunilor de stat portugheze cu maturitatea la 10 ani a urcat miercuri dimineaţă cu 0,42 puncte procentuale, la 7,14%, cel mai ridicat nivel din decmbrie, transmite Bloomberg.

Ministrul portughez al Afacerilor Externe, Paulo Portas, liderul partidului CDS, a demisionat marţi, în semn de protest faţă de politica guvernului în zona finanţelor publice.

Ministrul Finanţelor Vitor Gaspar a demisionat luni seară, afirmând că credibilitatea i-a fost compromisă de eşecul guvernului în ceea ce priveşte respectarea ţintelor privind deficitul bugetar stabilite de Uniunea Europeană.

Premierul portughez Passos Coelho a declarat marţi, într-un discurs televizat, că face eforturi pentru a evita căderea guvernului.

Criza politică din Portugalia a influenţat şi costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei, care se confruntă de asemenea cu creşterea randamentelor de referinţă ale obligaţiunilor guvernamentale.

"Portugalia este principala problemă astăzi, iar obligaţiunile de la periferia zonei euro au probleme. Portugalia riscă o revenire întârziată, mai dificilă, pe piaţă. Pe termen lung, principalul risc ar fi necesitatea unui nou acord de finanţare externă", comenteaz- pentru Bloomberg un analist al Commerzbank, Frankfurt.

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 4,74%, iar yield-ul titlurilor italiene la scadenţă similară a avansat cu aproape 0,1 puncte, la 4,53%.

Randamentul titlurilor germane cu scadenţa la 10 ani a scăzut cu 0,04 puncte procentuale, la 1,67%.

Portugalia are în derulare un acord de finanţare externă de 78 miliarde euro convenit în anul 2011 cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici