Instituţiile internaţionale şi creditorii privaţi ai Greciei încep luni discuţiile pentru noul acord

O misiune a creditorilor internaţionali şi privaţi ai Greciei va da luni startul unei noi runde de discuţii cu guvernul de la Atena, pentru a pregăti noul pachet de sprijin, de 130 miliarde euro, şi schema de schimburi de obligaţiuni menită să reducă datoria statului.

121 afișări
Imaginea articolului Instituţiile internaţionale şi creditorii privaţi ai Greciei încep luni discuţiile pentru noul acord

Instituţiile internaţionale şi creditorii privaţi ai Greciei încep luni discuţiile pentru noul acord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grecia a evitat la limită intrarea în insolvenţă în luna decembrie, după ce statele din zona euro şi FMI au aprobat o nouă tranşă, de 8 miliarde euro, din programul de finanţare de 110 miliarde euro convenit în mai 2010.

Statul va încheia însă anul cu un deficit bugetar mai ridicat faţă de ţinta convenită cu FMI, din cauza scăderii economice mai severe decât se estima, care a afectat veniturile statului.

Inspectorii străini vor examina de asemenea progresele Greciei în privinţa reformelor structurale convenite cu creditorii internaţionali, considerate până acum nesatisfăcătoare.

"Troica se va întâlni luni cu ministrul Finanţelor, dând startul discuţiilor pentru noul acord, care reprezintă principala prioritate. Echipa va fi acolo timp de o săptămâni şi se va întâlni şi cu alţi miniştri", a declarat pentru Reuters o sursă oficială apropiată ministerului Finanţelor de la Atena.

Misiunea nu are rolul de a aproba o nouă tranşă din împrumuturi şi nu trebuie să ia nicio decizie în urma acestei vizite.

Sursa citată a adăugat că, după discuţiile de săptămâna viitoare, delegaţia va pleca din Grecia în perioada sărbătorilor de iarnă şi va reveni în ianuarie pentru continuarea discuţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici