Isărescu: Nu există absolut niciun pericol ca România să oprească plăţile externe

România nu se află în pericol de a opri plăţile externe, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ca reacţie la declaraţiile şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi interpretate, în opinia şefului băncii centrale, greşit de către presa locală.

22 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu există absolut niciun pericol ca România să oprească plăţile externe

Isărescu: Nu există absolut niciun pericol ca România să oprească plăţile externe (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Ieri (miercuri - n.r.) a fost o conferinţă şi fără un motiv special, dar pentru că s-a discutat despre datoria externă a România am afirmat că nu cred că există un motiv serios să creadă cineva că România ar putea să înceteze plăţile externe. Apoi televiziunile au cântat şi răscântat o declaraţie a şefului FMI-ului că România va înceta iminent plăţile. Eu nu contest valoarea acestei ştiri şi nu aş vrea să fac un caz din ea. Altminteri, dimineaţă m-am uitat şi aşa de credibil a fost ştirea dată că leul a început să se aprecize, iar CDS-ul României este mai bun decât al Spaniei", a spus Isărescu, prezent la aniversarea a 15 ani de activitate a BVB.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat miercuri într-un interviu acordat postului elveţian TV TSR că niciun stat stat european nu riscă să intre în faliment, însă există ţări mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România şi altele, unde trebuie implementate politici mai dure.

Isărescu consideră că România are o mare problemă de educaţie economică şi financiară în maniera în care promovează aceste "bombe", acest tip de ştiri.

"Plăţile externe ale României nu sunt făcute de FMI şi cu atît mai puţin nu sunt făcute de directorul Fondului Monetar. Sunt făcute de Guvernul României şi de către Banca Naţională. În calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toată tăria că nu există absolut niciun pericol ca plăţile externe ale României să fie oprite", a continuat guvernatorul băncii centrale.

El a menţionat că a citit cu mare atenţie declaraţiile şefului FMI şi a observat că acesta se referea la problemele unor ţări privind ajustările bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare şi la faptul că dacă aceste ajustări bugetare nu se realizează, există pericole să oprească plăţile.

"România era şi ea enumerată, dar în orice caz nu în primul rând, mai spre coadă", a explicat Isărescu.

El a spus că nu este de acord cu presupunerea că dacă România nu poate plăti 1,2 milioane de bugetari va intra în faliment, întrucât acest mod de gândire exclude din start ideea de ajustare.

Tot legat de educaţia financiară, Isărescu a spus că a auzit vehiculată ideea că dacă statul român a ajuns să apeleze la măsuri primitive de reducere cu 25% a salariilor înseamnă că a intrat la faliment.

"Îl rog pe cel care a emis această judecată să se gândească cum clarifică măsurile de majorare cu 75% în doi ani de zile a salariilor, pensiilor, cu 120% a cheltuielilor bugetare. Acelea sunt mai puţin primitive? Avem o mare problemă de înţelegere a disciplinei financiare şi a programului financiar. În definitiv, ce face un român dacă nu mai are bani, dacă şi-a făcut socotelile greşite? Nu trebuie să se restructureze?!", a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici