KazMunaiGaz ar putea răscumpăra acţiunile pe care statul este posibil să le preia la Rompetrol

KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, ar putea răscumpăra acţiunile pe care Guvernul este posibil să le preia la Rompetrol Rafinare, în cazul în care compania kazahă nu va plăti integral datoria către statul român, a declarat marţi preşedintele Rompetrol, Saduokhas Meraliyev.

25 afișări
Imaginea articolului KazMunaiGaz ar putea răscumpăra acţiunile pe care statul este posibil să le preia la Rompetrol

KazMunaiGaz ar putea răscumpăra acţiunile pe care statul este posibil să le preia la Rompetrol (Imagine: Octav_Ganea/Mediafax Foto)

"Nu am semnat încă niciun document final în privinţa datoriei cu Ministerul Finanţelor. Dacă statul va prelua acţiuni la Rompetrol Rafinare, noi le putem răscumpăra, pentru că avem drept de preempţiune", a afirmat Meraliyev, marţi, într-o conferinţă de presă.

Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, şi-a majorat capitalul social cu circa 100 milioane dolari, în contul datoriei către bugetul de stat.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Întrebat dacă este posibil ca statul, preluând acţiuni la Rompetrol Rafinare, să le vândă către terţi, Meraliyev a răspuns "da, este foarte posibil, dar noi avem drept de preempţiune".

"Aş fi fericit să avem guvernul ca partener. Dar guvernul este guvern", a spus Meraliyev.

El a adăugat că prioritatea KazMunaiGaz (KMG) este modernizarea grupului Rompetrol, pentru care, în acest an, sunt bugetate investiţii de 250 milioane dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici