Legumele şi fructele, mai scumpe în România decât în străinătate

Românii vin, se uită ca la muzeu şi pleacă nu cu un kilogram de legume sau fructe, ci cu un ardei capia, patru cartofi şi o legătură de ceapă. Şi asta pentru că preţurile alimentelor din magazine frizează ridicolul: am ajuns să cumpărăm cartofi sau roşii la un preţ net superior faţă de ceea ce găsim pe rafturile hipermarketurilor din Polonia sau Belgia de exemplu. Iar datele oficiale arată negru pe alb: în februarie, preţurile în România au crescut cel mai mult la nivel european.

293 afișări
Imaginea articolului Legumele şi fructele, mai scumpe în România decât în străinătate

Legumele şi fructele, mai scumpe în România decât în străinătate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Dacă preţurile tot cresc în ultima vreme să vedem unde sunt problemele. Oficialii români, prin vocea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, spun că intermediarii sunt cei care scumpesc peste măsură legumele sau fructele. În plus, piaţa neagră, adică toate produsele vândute de ţărani intermediarilor fără factură, şi care sunt apoi revândute la preţuri mult mai mari, mai adaugă câteva procente bune la costul unui kilogram de cartofi sau roşii. În cazul pâinii de exemplu, unde preţul făinii are o influenţă de 70% în costul total, orice majorare de preţ la intermediar se vede imediat.

Astfel, să luăm un exemplu: dacă preţul unui kilogram de cartof pleacă de la producător cu 2 lei, în magazine ajunge chiar şi la 3 lei.

Şi asta în timp ce cartofii aduşi din Germania costă 3,07 lei, iar cei din Franţa 3,4 lei. Iar distanţa înseamnă costuri suplimentare cu transportul şi cu taxele. Dar să vedem cât costă acelaşi kilogram de cartofi în Belgia. Aici, la unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine, un kilogram costă doar 2,1 lei.

Dacă trecem la carne, aici lucrurile stau cam tot la fel: kilogramul de jambon de porc costă 16 lei în Belgia, iar la noi 20 de lei.

Citeşte mai multe despre preţurile legumelor şi fructelor pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici