Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni în urma moţiunii de cenzură

Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni faţă de euro, în contextul moţiunii de cenzură pregătită de partidele care se opun măsurilor de austeritate implementate în urma acordului cu FMI, potrivit unei analize Bloomberg.

28 afişări

Imaginea articolului Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni în urma moţiunii de cenzură

Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni în urma moţiunii de cenzură (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Astfel, moneda naţională ar putea pierde 2% faţă de euro înurmătoarele două-trei săptămâni, înainte ca banca centrală săintervină pentru a încerca să evite repetarea declinului de 4,2%înregistrat în ultima parte a lunii iunie, potrivit analiştilorlondonezi ai Morgan Stanley, Barclays şi Societe Generale, citaţide Bloomberg.

"Potenţiala cădere a guvernului este cel mai mare riscpentru leu. Banca centrală ar interveni să protejezemoneda dacă ar intra sub presiuni semnificative", consideră JamesLord, analist pentru pieţele emergente la Morgan Stanley.

Cursul a atins un maxim record de 4,4012 lei/euro în iunie, dupăce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională scădereapensiilor cu 15%. Guvernul a decis atunci să ridice TVA de la 19%la 24% pentru a obţine o tranşă din împrumutul de la FMI. În cadrulprogramului de austeritate, autorităţile au redus salariile dinsectorul public cu 25% şi au tăiat un număr mare de beneficiisociale. Alte măsuri luate de statul român sunt creşterea taxelorpercepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pecâştigurile de capital sau creşterea impozitelor peproprietate.

Leul s-a apreciat joi dimineaţă cu 0,3% faţă de euro, la4,2660-4,2675 lei/euro în jurul orei 10:10. Moneda a câştigat circa3% din iunie, după ce FMI şi UE au acordat tranşe în valoare totalăde două miliarde euro din împrumuturile către România.

Căderea guvernului ar putea împinge cursul la 4,3-4,35lei/euro în următoarele două-trei săptămâni, potrivitstrategilor celor trei bănci.

Astfel, România încearcă să prevină deprecierea leului într-operioadă în care majoritatea ţărilor cu economii emergente suntîngrijorate de creşterile necontrolate ale monedelor. Indicelemonetar pentru pieţele emergente al JPMorgan Chase a urcat cu 10%de la sfârşitul lunii mai.

Spre exemplu, Brazilia a dublat taxa pe investiţiile străinilorîn instrumente financiare fixed-income, iar Tailanda a renunţat lao reducere de impozit pentru străinii care obţin profituri dinobligaţiunile emise pe piaţa locală. Coreea de Sud va derulatotodată un audit pe swap-urile valutare pentru a determina dacăbăncile respectă restricţiile pe volumele deţinute.

Autorităţile române nu vor permite leului să coboaremult sub 4,35 lei/euro, anticipează Gaelle Blanchard,emerging-market strategist la Societe Generale Londra.

"Cheia pentru piaţă este o implementare fără hopuri aprogramului cu FMI", notează analistul.

Totuşi, Barclays Capital vede leul stabil pe termen scurt,datorită intervenţiilor BNR.

"Am mai văzut şi alte moţiuni de cenzură. Leul ar trebuisă fie stabil pe termen scurt, datorită intervenţiilor bănciicentrale", a afirmat Koon Chow, emerging-market strategistla Barclays Capital.

Analistul Morgan Stanley James Lord pare să fie de acord.

"Banca centrală nu trebuie să facă prea mult efortpentru a împinge moneda acolo unde o doresc. BNR nu are niciuninteres să permită o depreciere majoră", spune el.

Dacă guvernul Boc va supravieţui moţiunii de cenzură, leul s-arputea întări la 4,25 lei/euro până la sfârşitul acestui an,respectiv 4,15 lei/euro până la finele lui 2011, anticipeazăBlanchard, adăugând că o apreciere exagerată a monedei ar afectaexporturile şi relansarea economică.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CURS ,
MOŢIUNE ,
ANALIZĂ
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.