Liderii din zona euro ar putea aproba împrumuturi de 150 miliarde euro către FMI

Liderii din zona euro ar putea aproba furnizarea către FMI a unor împrumuturi bilaterale în valoare de 150 miliarde de euro, prin intermediul băncilor centrale, pentru susţinerea ţărilor afectate de criza datoriilor, a declarat un diplomat din Uniunea Europeană.

219 afișări
Imaginea articolului Liderii din zona euro ar putea aproba împrumuturi de 150 miliarde euro către FMI

Liderii din zona euro ar putea aproba împrumuturi de 150 miliarde euro către FMI (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Guvernele din regiune se aşteaptă totodată ca la summit-ul care va începe joi, 8 decembrie, să obţină un angajament din partea statelor din afara zonei euro pentru alte 50 de miliarde de euro, care să fie furnizate tot prin intermediul băncilor naţionale, informează Bloomberg.

Fondurile provenite de la băncile centrale vor fi folosite de FMI pentru programe preventive de împrumut destinate Italiei şi Spaniei, statele considerate în prezent cele mai vulnerabile, au declarat săptămâna trecută două surse apropiate discuţiilor.

Banca centrală din Germania (Bundesbank) este de acord să acorde, alături de alte bănci centrale din zona euro, împrumuturi FMI, ca parte a măsurilor de rezolvare a crizei datoriilor, a declarat joi o sursă din această instituţie, citată de Reuters.

"Trebuie să analizăm detaliile. Banii trebuie să meargă în conturile generale ale FMI, altfel un fond special pentru ţările din zona euro ar echivala cu finanţarea statelor membre", a spus sursa.

Prin suplimentarea resurselor FMI se va compensa faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) nu are dreptul, potrivit statului instituţiei, să finanţeze direct deficitele bugetare ale statelor.

Pe de altă parte, oficiali din zona euro au declarat că o propunere de acordare a unei licenţe bancare Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care i-ar fi permis accesul la fondurile BCE, a fost respinsă.

"Ideea de a da ESM licenţă bancară a ieşit din discuţii", a spus unul dintre oficiali, referindu-se la o propunere a preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy.

Măsura era susţinută de Franţa şi respinsă de Germania.

Oficialul a arătat că tratatul referitor la ESM, care a fost aprobat dar nu şi ratificat, va fi modificat pentru a sublinia că implicarea sectorului privat în orice fel de restructurare a datoriilor suverane din zona euro va urma procedurile FMI.

"Nu renunţăm la participarea sectorului privat, dar vom afirma că va avea loc în circumstanţe excepţionale, strict în conformitate cu regulile FMI", a spus sursa.

Oficialul este încrezător că se va ajunge la un acord referitor la adaptatea tratatului Lisabona pentru rezolvarea crizei datoriilor, dar că aceste schimbări vor fi convenite mai târziu şi finalizate la un summit din martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici