Lira turcească se îndreaptă spre un nou minim, pe fondul operaţiunilor militare din Siria şi Irak

Lira turcească se îndreaptă spre un minim record, iar obligaţiunile guvernamentale sunt în declin, după ce avioane ale armatei Turciei au bombardat rebeli kurzi din Irak, extinzând o operaţiune militară începută săptămâna trecută împotriva bazelor Statului Islamic în Siria, relatează Bloomberg.

311 afișări
Imaginea articolului Lira turcească se îndreaptă spre un nou minim, pe fondul operaţiunilor militare din Siria şi Irak

Lira turcească se îndreaptă spre un nou minim, pe fondul operaţiunilor militare din Siria şi Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lira este în declin cu 0,8%, la 2,7601 unităţi pentru un dolar, pe piaţa din Istanbul, înregistrând cea mai slabă evoluţie în rândul a 24 de valute emergente analizate de Bloomberg, după rubla rusească.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani este în urcare cu 1,4 puncte procentuale, la 9,9%, aproape de cel mai ridicat nivel atins pe 30 septembrie anul trecut.

Ofensiva militară declanşată de Turcia săptămâna trecută a avut loc în urma unui atac sinucigaş atribuit organizaţiei Stat Islamic, într-un oraş din Siria situat în apropierea graniţei cu Turcia, în care şi-au pierdut viaţa 30 de oameni.

Bombardamentele împotriva rebelilor kurzi din Irak provoacă temeri că vor agrava blocajul negocierilor de pace ale Guvernului turc cu PKK.

Citigroup estimează că lira se va deprecia la un nivel de 3,02 unităţi în raport cu un coş valutar format din dolar şi euro. În prezent, lira este tranzacţionată la 2,9094 unităţi faţă de acest coş valutar.

Consiliul nord-atlantic se va întruni marţi, la solicitarea Turciei, pentru a discuta despre atacurile împotriva grupărilor militanţilor şi jihadiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici