Listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica va fi încheiată până la sfârşitul lunii octombrie 2012

Procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vânzarea pe Bursă a 10% din acţiuni, în vederea majorării capitalului social, vor fi încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a anului viitor, după ce în primele două luni va fi angajată o bancă de investiţii care să pregătească operaţiunea.

242 afișări
Imaginea articolului Listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica va fi încheiată până la sfârşitul lunii octombrie 2012

Listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica va fi încheiată până la sfârşitul lunii octombrie 2012 (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Calendarul de vânzare a pachetului minoritar de acţiuni la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a fost convenit în ultimele negocieri dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, din toamna acestui an, şi inclus în scrisoarea de intenţie.

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, stabileşte că până la jumătatea lunii februarie 2012 va fi selectată o bancă de investiţii care să pregătească vânzarea acţiunilor, iar prospectul de vânzare va fi publicat până la sfârşitul lunii iulie.

Statul va angaja şi un consultant juridic pentru această operaţiune.

Guvernul şi FMI au convenit totodată ca oferta publică primară pentru pachetul de 10% din acţiunile statului la Hidroelectrica să fie încheiată până la sfârşitul lunii octombrie 2012.

Hidroelectrica este menţinută pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat, termenul pentru această procedură fiind în continuare sfârşitul lunii decembrie 2011.

Guvernul a pregătit deja proiectul de hotărâre care stabileşte că investitorii de pe piaţa de capital vor putea participa la majorarea capitalului Hidroelectrica cu 10%, statul renunţând la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor să intre în acţionariatul companiei prin ofertă publică primară.

Fondul Proprietatea îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titluri.

Hidroelectrica este controlată de Ministerul Economiei cu 80% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine un pachet de 19,94% din capitalul social.

Compania are un capital social de 4,449 miliarde lei, iar acţiunile au o valoare nominală de 10 lei.

La sfârşitul lunii noiembrie, fostul director al companiei Constantin Trihenea, care a demisionat între timp, afirma că Hidroelectrica poate fi listată la bursă după finalizarea procedurilor tehnice, dar că operaţiunea va fi derulată atunci când situaţia de pe pieţe va fi una favorabilă.

"Ne-am adresat unui consultant de specialitate, care ne stabileşte modalitatea în care să demarăm această acţiune de listare la Bursă. Este foarte important şi să stabilim ce facem întâi. Majorăm capitalul şi apoi listăm la bursă sau listăm la bursă un pachet de 10-15% şi apoi majorăm capitalul. Un lucru este cert. La prima listare la bursă, Hidroelectrica nu primeşte niciun ban, iar cota parte de bani o va lua statul român, care este proprietar 80%, şi Fondul Proprietatea", a spus Trihenea.

El aprecia totodată că dacă nu există un moment favorabil, listarea la Bursă poate fi amânată.

În vara acestui an, Ministerul Economiei anunţa că va majora cu 10% capitalul Hidroelectrica prin ofertă publică primară, fără să precizeze data de lansare a ofertei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici