Madrid-Roma-Copşa-Mică-Paris. UE a lansat un tren care străbate şi uneşte întreaga Europă

Lisabona, Madrid, Bordeaux, Roma, Innsbruck, Viena, Zagreb, Belgrad, Skopije, Atena, Ruse, Giurgiu, Copşa-Mică, Varşovia şi mai departe, de-a lungul şi de-a latul Europei, până înapoi în vest, la Paris.

10733 afișări
Imaginea articolului Madrid-Roma-Copşa-Mică-Paris. UE a lansat un tren care străbate şi uneşte întreaga Europă

UE vrea să facă transportul pe calea ferată mai atrăgător pentru companii şi pasageri deopotrivă până la sfârşitul acestui deceniu.

Connecting Europe Express a plecat deja din Lisabona şi merge în direcţia cea bună pentru a netezi legăturile problematice, scrie Deutsche Welle.Traseul de ieri i-a adus pe călători pe meleaguri  italiene după ce aceştia au avut în ziua anterioară un itinerariu perfect al vinului francez.

Connecting Europe Express a pornit într-o călătorie de 20.000 de kilometri ca ambasador al aspiraţiilor feroviare europene, dar şi ca detector de probleme. Iar prima nu s-a lăsat mult timp aşteptată. La graniţa cu Franţa a fost nevoie de un tren nou din cauza diferenţei de encartament. Distanţa dintre şinele de tren este cea mai veche problemă pentru trenurile europene internaţionale. Zeci de reţele s-au dezvoltat independent şi încă interacţionează doar marginal, iar acest lucru se vede în regulile diferite pentru pasageri, în preţuri şi orar.

Însă UE crede că a venit momentul schimbării. Tot mai mulţi călători preferă trenul în locul autobuzului sau avionului. Apar tot mai multe proiecte pilot pentru testarea noilor tehnologii în digitalizare şi automatizare. Connecting Europe Express are ca scop şi evidenţierea avantajelor transportului cu trenul. Călătoria durează o lună şi va fi nevoie de trei trenuri pentru a treversa 26 de state.

Proiectul este punctul culminant al ceea ce UE a numit “anul european al căilor ferate”. Până la sfârşitul deceniului, Uniunea ar vrea să dubleze numărul de rute de mare viteză, eforturile cele mai mari concentrându-se pe conectarea marilor oraşe. Este încurajată astfel forma de transport care în UE produce mai puţin de 1% din gazele cu efect de seră din cadrul sectorului de profil.

Transportul aerian este de patru ori mai poluant. Expresul Connecting Europe ar trebui să intre în România pe la Giurgiu-Ruse pe 17 septembrie, trenul urmând să treacă a doua zi prin Braşov, Sibiu, Copşa-Mică, Cluj, Oradea, Arad, Curtici şi de acolo mai departe în Ungaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici