Mazăre: Taxa de habitat în Constanţa va creşte în funcţie de venit

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat vineri că singura taxă care va fi modificată în 2013 va fi taxa de habitat, care în prezent este de 3 lei pe lună şi care va creşte în funcţie de venit, urmând să ajungă până la 10 lei pentru cei cu venituri foarte mari.

1705 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Taxa de habitat în Constanţa va creşte în funcţie de venit

Radu Mazăre (Imagine: Cristi Cimpoes/ Mediafax Foto)

Mazăre a spus că taxa de habitat din municipiul Constanţa era cea mai mică din România, în condiţiile în care în Bucureşti este de 9 lei pe lună.

Totodată, el a precizat că celelalte taxe locale nu vor creşte, fiind menţinute la nivelul de anul trecut.

"N-o să le creştem şi urmează să aprobăm taxele aşa cum am promis în noiembrie, aşa cum am promis în decembrie, deşi situaţia este foarte strânsă, foarte grea în sensul în care previziunile pe care le avem pentru venituri la buget pe anul 2013, în cel mai bun şi în cel mai fericit caz veniturile vor fi la fel ca în 2012, cu cheltuieli crescute, normal. Vă dau un exemplu, cheltuielile de funcţionare cu campusul social, dar sigur s-a inflaţionat tot, a crescut. Vom umbla, însă, la taxa de habitat. La ora actuală, gunoiul în Constanţa este jumătate din cea mai mică taxă din România. Adică, la noi este 3 lei pe lună de persoană şi cea mai mică taxă din România este 5,6 lei, într-un orăşel, la Năvodari este 7 lei, la Bucureşti este 9 lei", a afirmat Radu Mazăre.

El a explicat că viitoarea taxă de habitat va fi achitată de constănţeni în funcţie de venituri, astfel cei cu venituri mici vor plăti tot 3 lei în timp ce pentru persoanele cu venituri foarte mari va ajunge la 10 lei.

"De fapt, gunoiul este subvenţionat pentru că taxa asta este atât de mică diferenţa plătind-o Primăria, gunoiul costă în mod real, colectarea gunoiului în Constanţa, cam 10 lei. În Bucureşti costă 9 lei, o să mă întrebaţi de ce este la Bucureşti 9 şi la Constanţa 10 şi vă spun. Sunt două motive, în primul rând pentru că groapa de gunoi înfiinţată de primarul Neagoe acum 20 de ani e la 20 kilometri de oraş ceea ce creşte costurile, iar în al doilea rând vara sunt foarte mulţi care sunt cazaţi în Constanţa şi ştim că produc gunoi şi nu plătesc. Şi atunci luni ridicăm parţial subvenţia pentru această taxă de gunoi şi va fi pe tranşe, cei cu venituri foarte mici vor continua să plătească 3 lei, după aia va fi 4 lei, 5 lei, 9 lei şi 10 lei pentru cei cu venituri foarte mari. Deci, taxa de gunoi va fi încasată oarecum pe acelaşi sistem ca subvenţia de la căldură. Pentru cei cu venituri foarte mici, păstram subvenţia, pentru cei cu venituri mari, BMW-uri şi Jeep-ane nu mai putem şi nu mai are sens să subvenţionăm, eu nu vreau să-mi subvenţioneze nimeni gunoiul. Dar restul taxelor, impozite pe case, maşini, rămân neschimbate aşa cum am promis", a afirmat Radu Mazăre.

El a mai spus că nu se aşteaptă să primească ajutor de la Guvern pentru că priorităţile Executivului sunt altele, trebuie să crească salariile şi pensiile.

"Niciodată nu am avut ajutor de la Guvern, de şapte ani nu am avut niciun ajutor şi nici acum nu mă aştept să am ajutor de la Guvern, nici nu cred că vor fi primării care vor primi bani de la Guvern pentru că Guvernul trebuie să crească pensiile, să crească salariile, are nişte cheltuieli uriaşe de făcut", a afirmat Mazăre.

Primarul a participat, vineri, la inaugurarea unei grădiniţe unde vor merge copiii care locuiesc în campusul social Henri Coandă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici