Mesajul omului care a făcut un miliard de dolari într-o zi: Lumea se îndreptă către o perioadă a "răului", cu haos în Europa şi revolte de stradă în SUA

Lumea se îndreaptă către una dintre cele mai periculoase perioade din istoria modernă, o perioadă a "răului", marcată de haos şi conflicte în Europa şi revolte de stradă în SUA, afirmă, într-un interviu acordat revistei americane Newsweek, miliardarul american George Soros.

2530 afișări
Imaginea articolului Mesajul omului care a făcut un miliard de dolari într-o zi: Lumea se îndreptă către o perioadă a "răului", cu haos în Europa şi revolte de stradă în SUA

George Soros (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Investitorul, la care britanicii se referă ca "omul care a înfrânt Banca Angliei" după ce acesta a făcut într-o zi un profit record de un miliard de dolari mizând împotriva lirei sterline în "Miercurea Neagră" din 1992, nu ştie ce să facă pentru prima dată în cariera sa de 60 de ani.

"Este foarte greu să ştii cum poţi avea dreptate, având în vedere problemele acumulate în anii de boom economic", afirmă Soros. Miliardarul nu a vorbit despre plasamentele sale, dar persoane care îl cunosc afirmă că promovează investiţiile pe termen lung în companii solide, păstrarea de lichidităţi şi evitarea aurului.

Soros nu mai face nici măcar ceea ce lumea se aşteaptă de la el. Să speculeze o monedă slabă: euro sau chiar dolarul SUA. Mai mult, el susţine euro public şi chiar a cumpărat obligaţiuni europene de circa două miliarde de dolari, mai ales italiene.

Marele speculator par să se fi înmuiat, scrie Newsweek. Stând în biroul său din New York, înainte de a pleca la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros este mai îngrijorat să supravieţuiască decât să rămână bogat.

"În astfel de momente, supravieţuirea este cel mai important lucru", spune Soros. Nu este doar timpul pentru protejarera activelor. Este momentul pentru oprirea unui dezastru. După cum vede situaţia miliardarul american, lumea se îndreaptă către una din cele mai periculoase perioade din istoria modernă - o perioadă a "răului". Europa se confruntă cu prăbuşirea în haos şi conflict. În Statele Unite, miliardarul prezice revolte pe străzi care vor duce la o represiune severă ce va limita drastic libertăţile civile.

S-ar putea chir prăbuşi întregul sistem economic mondial.

"Situaţia este una dintre cele mai dificile şi mai serioase pe care le-am întâlnit eu în carieră. Ne confruntăm cu momente extrem de dificile, comparabile din multe puncte de vedere cu Marea Depresiune din anii '30. Cel mai optimist scenariu este un climat de deflaţie. Cel mai pesimist este prăbuşirea sistemului financiar", a spus el.

Criza economică de acum este la fel de semnificativă şi imprevizibilă precum căderea comunismului.

"Coapsul sistemului sovietic a fost un eveniment extraordinar şi ne confruntăm acum cu ceva similar în lumea dezvoltată, fără să ne dăm seama ce se întâmplă de fapt", a declarat Soros.

Această decredibilizare a ideii pieţelor eficiente, raţionale, care se reglementează singure pentru a evita dezastrul, "este comparabilă cu prăbuşirea marxismului ca sistem politic", afirmă miliardarul.

Ţările din Vestul Europei se luptă pentru a face faţă răului din sistemul financiar la fel cum statele din Est au fost nevoite să confrunte răul politic.

Pentru multă lume, faptul că Soros ţine predici despre "rău" este amuzant, potrivit Newsweek. Este un investitor care a profitat enorm de pe urma ideii că piaţa, sau în cazul lui un investitor, are o forţă mai mare decât guvernele naţionale. Soros a fost catalogat drept "inutil, neproductiv sau imoral". Fostul premier al Malaeziei Mahathir Mohamad l-a numit chiar "criminal" şi "cretin".

"După ce a profitat de pe urma pieţelor nereglementate, Soros vrea acum să ne mântuiască de ele", scrie Newsweek.

În Europa, miliardarul este convins că o prăbuşire a euro ar duce la reapariţia conflictelor politice care au sfâşâiat contionentul sute de ani.

La Davos, Soros va critica liderii europeni pentru că ştiu numai cum să calmeze pieţele financiare şi nu cum să ofere soluţii.

"Dacă Merkel şi Sarkozy speră că salvarea Europei va veni din afară se înşeală. Am fost recent în China şi statul asiatic nu va veni în ajutorul europenilor", a spus el. În pofida tutror problemelor, investitorul consideră că euro va supravieţui, însă la limită.

Diviziunile sociale şi economice din SUA se vor adânci. Soros simpatizează cu mişcarea Occupy Wall Street, a cărei dezamăgire faţă de capitalism o împărtăşeşte.

Odată cu amplificarea furiei, revoltele pe străzile din SUA sunt inevitabile. Răspunsul la aceastea ar putea fi însă chiar mai grav decât violenţa.

"Va fi o scuză pentru pentru folosirea forţei la menţinerea ordinii, care dusă la extrem poate conduce la un sistem politic represiv, o societete în care libertatea individuală este mult mai limitată", a spus el.

O rază de speranţă la nivel mondial în acest an vine din partea pieţelor emergente, cu transformările din Orientul Mijlociu, Africa şi chiar Rusia, consideră Soros.

Soros, în vârstă de 81 de ani, a donat până în prezent 8 miliarde de dolari în scopuri caritabile şi participă la Forumul Economic de la Davos de 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici