Metea, Romgaz: Cantitatea de gaz care se poate exporta în Moldova este limitată de condiţiile tehnice

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat, joi, că "se lucrează pentru ca fluxul de gaze către Republica Moldova să fie mai mare", cantitatea care se poate exporta către această ţară fiind "limitată de condiţiile tehnice", dar şi diferită în funcţie de sezon.

433 afișări
Imaginea articolului Metea, Romgaz: Cantitatea de gaz care se poate exporta în Moldova este limitată de condiţiile tehnice

Metea, Romgaz: Cantitatea de gaz care se poate exporta în Moldova este limitată de condiţiile tehnice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş, judeţul Sibiu, ce cantitate de gaze poate exporta România către Republica Moldova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Către Republica Moldova cantităţile depind şi de sistemele de transport în cele două state. Acum se lucrează ca, din punct de vedere tehnic, fluxul de gaze dinspre noi spre Moldova să fie mai mare. Capacitatea este una şi cantitatea care se poate exporta în Moldova este diminuată, limitată şi de condiţiile tehnice care sunt la un anumit moment. Eu cred că Transgaz ar putea să dea un răspuns la această întrebare", a declarat Metea.

El a afirmat că vara "ar fi mult mai uşor" ca România să livreze gaze către Moldova.

"Noi putem să livrăm şi spre Republica Moldova în anumite situaţii, că, dacă discutăm de iarnă, împărţim ce avem, dacă discutăm de vară - dacă ar avea nevoie vara - este mult mai uşor. Diferenţa cam asta este", a spus Metea.

Exportul de gaze în Republica Moldova va fi o decizie politică, declara, în 27 mai, ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul conferinţei "Cei mai mari jucători din economie" organizată de Ziarul Financiar.

"Unele lucruri trebuie stabilite politic. Ne-ar conveni să folosim gazele în petrochimie, dar trebuie să ne gândim şi la Republica Moldova. Sunt de-ai noştri, trebuie să-i ajutăm şi pe ei", afirma Niţă.

Ministrul preciza că România este deocamdată o piaţă închisă şi nu exportă gaze.

De altfel, România importă o parte din gazele necesare de la Gazprom, având în vedere că producţia internă nu acoperă consumul.

România şi Republica Moldova construiesc o conductă de gaze între Iaşi şi Ungheni. Conducta ar urma să fie folosită pentru exportul de gaze spre Chişinău, dar încă nu este finalizată, deşi premierul Victor Ponta declara anul trecut că va fi gata înainte de 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici