Microsoft a prezentat o versiune a noului sistem de operare Windows. Vezi ce noutăţi aduce sistemul

Microsoft a prezentat joi, în Statele Unite şi Taiwan, o versiune a următorului sistem de operare pregătit de companie, cu numele de cod Windows 8, iar unii producători de PC-uri se plâng deja de restricţiile impuse de companie pe gradul de implicare a terţilor în dezvoltarea produsului.

2240 afișări
Imaginea articolului Microsoft a prezentat o versiune a noului sistem de operare Windows. Vezi ce noutăţi aduce sistemul

Microsoft a prezentat o versiune a noului sistem de operare Windows. Vezi ce noutăţi aduce sistemul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Microsoft, cel mai mare dezvoltator de software din lume, ar trebui să lanseze noul sistem pe piaţă în următoarele 18 luni.

Principalele noutăţi aduse de următorul Windows sunt accentul pus pe funcţiile touchscreen şi optimizarea pentru computere tabletă, Microsoft încercând să prindă din urmă Apple pe această piaţă aflată într-o expansiune explozivă.

Gigantul software a indicat însă producătorilor de chip-uri care vor să folosească Windows 8 pentru tablete că trebuie să lucreze cu un singur producător de PC-uri, pentru a accelera procesul de distribuţie, potrivit informaţiilor publicate de Bloomberg şi Dow Jones. Unii producători de PC-uri s-au plâns că ar putea "rămâne pe dinafară" pe piaţa tabletelor cu noul sistem de operare Microsoft.

Microsoft a prezentat softul în demonstraţii la conferinţele Computex, din Taipei, şi D9, din Palos Verdes, California. Pagina de start a Windows 8 este similară cu interfaţa Windows Phone 7, sistemul de operare pentru smartphone-uri, cu plăci cu conţinut live care pot fi manipulate prin atingerea ecranului.

Compania promite că sistemul va fi compatibil cu o gamă largă de computere şi gadget-uri, de la PC-uri tradiţionale la laptop-uri şi tablete, primind comenzi atât prin touchscreen cât şi prin tastatură şi mouse.

Producătorul american de chip-uri Qualcomm a anunţat joi că va colabora cu Microsoft la dezvoltarea noii versiuni de Windows pentru gama de procesoare Snapdragon, folosite la smartphone-uri şi tablete.

Unii distribuitori taiwanezi de computere sunt îngrijoraţi că restricţiile pe care se zvoneşte că ar urma să le impună Microsoft vor limita numărul producătorilor de tablete cu noul sistem de operare la acele companii alese de producătorii de chip-uri. În mod normal, distribuitorii îşi pot alege liber partenerii de afaceri.

"Această industrie nu aparţine Microsoft sau Google, ci tuturor jucătorilor. Nu pot face această decizie pentru noi toţi. Este o problemă", a declarat la Taipei Jim Wong, preşedintele Acer, al doilea mare distribuitor de PC-uri la nivel mondial.

Reprezentanţii Sony au refuzat să comenteze pe marginea informaţiilor din presă privind restricţiile dorite de Microsoft, însă au afirmat că Windows 8 va fi probabil deschis pentru toate părţile interesate.

Directorul diviziei Windows din cadrul Microsoft, Steven Sinofsky, a precizat că noul sistem nu are încă o denumire oficială, Windows 8 fiind doar numele de cod. Mai multe detalii sunt aşteptate în septembrie, la o conferinţă a dezvoltatorilor de software.

Sinofsky a adăugat că data lansării noului sistem este secretă, precizând doar că produsul nu va fi gata până la toamnă. De obicei, Microsoft aşteaptă 24-36 de luni între lansările de versiuni majore de Windows, astfel că data apariţiei pe piaţă a Windows 8 ar fi în intervalul octombrie 2011 - octombrie 2012.

Sinofsky a adăugat că Microsoft vrea să integreze serviciile Skype de telefonie şi videoconferinţă pe internet în noul sistem de operare, după ce a cumpărat luna trecută compania cu 8,5 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici