Ministerul Economiei a anulat licitaţii de 70 milioane lei acordate "preferenţial"

Ministerul Economiei a anulat patru licitaţii organizate anul trecut, cu o valoare totală de 70 milioane lei (15,2 milioane euro) şi care vizau achiziţia de lucrări de închidere şi ecologizare a unor obiective miniere, susţinând că acestea au fost acordate "preferenţial", şi va relua procedurile.

482 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei a anulat licitaţii de 70 milioane lei acordate "preferenţial"

Ministerul Economiei a anulat licitaţii de 70 milioane lei acordate "preferenţial" (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Licitaţiile au fost derulate prin Direcţia Generală a Achiziţiilor Publice, Concesiuni şi Servicii Interne din Ministerul Economiei, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Instituţia a organizat un audit al activităţii proprii, în urma căruia a descoperit o serie de nereguli.

"Auditul a scos la iveală faptul că licitaţiile au fost organizate în august 2011 cu nerespectarea prevederilor legale, astfel încât doar anumite companii să fie declarate câştigătoare", se spune în comunicat.

Firmele care au câştigat licitaţiile sunt ECO Iinvest, Hidroconstrucţia, TPSUT Mehedinţi, Drupo, Petro Construct, Iridex Group Construcţii şi Cartel BAU.

"Neregulile descoperite de Corpul de control, în toate cele patru cazuri, sunt diminuarea nejustificată a capacităţii economico-financiare a ofertanţilor şi garantiilor, firma câştigătoare nu avea obiectul de activitate principal sau secundar care să reprezinte o garanţie a abilităţii de executare a lucrărilor conform cerinţelor din caietul de sarcini, (...) nu rezultă o experienţă suficientă în domeniul închiderii/tehnologizării, oferta câştigătoare asigură garanţia lucrărilor pe parcursul unui singur an, acceptarea unor documente de calificare care, în condiţiile documentaţiei de atribuire, conduceau la eliminarea unor competitori", se precizează în comunicat.

Licitaţiile vor fi reluate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici