Ministerul Economiei: Companiile monitorizate şi-au redus arieratele şi au avut pierderi mai mici cu 50% la nouă luni

Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) monitorizate de FMI şi-au redus arieratele, şi-au diminuat cheltuielile cu personalul cu 4,5% şi au avut pierderi mai mici cu 50% în primele nouă luni din acest an.

188 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei: Companiile monitorizate şi-au redus arieratele şi au avut pierderi mai mici cu 50% la nouă luni

Ministrul Economiei, Ion Ariton (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit joi cu o delegaţie formată din reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.

În cadrul discuţiilor au fost abordate stadiul îndeplinirii măsurilor convenite în scrisoarea de intenţie şi memorandumul semnate la ultima întâlnire, planurile de privatizare, restructurare, sau lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA, procesul de introducere a managementului performant la companiile de stat.

"Pentru cele opt companii monitorizate în 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Serv, în urma analizei datelor economice preliminate pe nouă luni s-a constatat că, faţă de ţintele stabilite, nivelul arieratelor a scăzut, cheltuielile cu personalul s-au diminuat cu 4,5%, iar pierderile s-au redus cu aproximativ 50%. Dintre companiile monitorizate, ELCEN, Complexul Energetic Turceni, SNLO şi Electrica Furnizare Transilvania Nord înregistrează profit la nouă luni şi se vor încadra în bugetul aprobat", se arată într-un comunicat MECMA.

Ariton a prezentat stadiul înfiinţării celor două companii energetice, Complexul Energetic Oltenia, care va reuni SNLO şi complexele din Rovinari, Turceni şi Craiova, şi Complexul Energetic Hunedoara, care va reuni Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi minele viabile desprinse din CNH.

El a precizat că există un memorandum de înţelegere pe care MECMA l-a negociat şi semnat cu Fondul Proprietatea, instituţie care sprijină acest proces de reorganizare. Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi-au declarat, la rândul lor, disponibilitatea de a sprijini formarea celor două noi companii energetice, în perspectiva unui management performant şi a unor procese de privatizare viitoare, se menţionează în comunicat.

Delegaţiile au analizat şi calendarele proceselor de privatizare atât pentru companiile la care vor fi vândute pachete minoritare, cât şi pentru companiile pe care statul le va privatiza integral.

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va accelera procesul de vânzare a pachetelor minoritare la Romgaz (15%), Transelectrica (15%), Transgaz SA (15%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%) şi de privatizare integrală la Oltchim, Electrica Furnizare şi la companiile rezultate în urma divizării Electrica Serv. În paralel, MECMA va numi manageri noi, selectaţi de companii internaţionale de profil, la Oltchim şi Electrica Furnizare, ambele cu mandat de pregatire pentru privatizarea companiei, la noile complexe energetice Oltenia şi Hunedoara, la Romarm şi la Hidroelectrica", precizează instituţia.

Discuţiile au mai vizat şi contractele bilaterale ale companiei Hidroelectrica, care nu au fost încheiate pe OPCOM. În acest sens, compania Hidroelectrica va trimite până la sfârşitul anului notificări privind încetarea contractelor la primul termen posibil, se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici