Ministerul Fondurilor Europene: Cererile de rambursare şi plăţile pentru beneficiarii POSDRU vor fi publicate online

Beneficiarii POSDRU vor putea urmări online stadiul procesării cererilor de rambursare depuse, precum şi valoarea sumelor care se achită de Autoritatea de Management, informează Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

586 afișări
Imaginea articolului Ministerul Fondurilor Europene: Cererile de rambursare şi plăţile pentru beneficiarii POSDRU vor fi publicate online

Ministerul Fondurilor Europene: Cererile de rambursare şi plăţile pentru beneficiarii POSDRU vor fi publicate online (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Beneficiarii de finanţări acordate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) pot vedea în ce etapă de procesare se află cererile de rambursare depuse la Organismele Intermediare şi pot afla valoarea sumelor care au fost achitate de Autoritatea de Management POSDRU. Începând cu această săptămână, informaţiile menţionate trebuie publicate pe paginile web ale instituţiilor menţionate", precizează un comunicat de presă transmis, vineri, MEDIAFAX, de MFE.

Publicarea informaţiilor despre stadiul verificării a fost solicitată de Ministerul Fondurilor Europene şi este reglementată de Instrucţiunea 67 emisă de Autoritatea de Management POSDRU. Şi Organismele Intermediare POSDRU sunt obligate să publice pe paginile web proprii informaţii despre cererile de rambursare primite de la beneficiari.

Ambele tipuri de informaţii vor fi actualizate de două ori pe săptămână.

"Transparenţa este necesară pentru a rezolva problemele din sistem şi pentru ca beneficiarii să fie trataţi corect. Militez pentru un grad cât mai mare de transparenţă pentru a obliga sistemul să nu mai împiedice buna derulare a proiectelor finanţate din bani europeni. Cererile de rambursare trebuie procesate şi achitate în ordinea în care au fost depuse şi nu în funcţie de alte criterii discreţionare stabilite de funcţionarii publici, iar acum vom vedea cu toţii câte zile durează verificarea fiecărei facturi şi cât de repede şi ordinea în care beneficiarii îşi încasează banii", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pe POSDRU sunt în derulare aproape 2.500 de contracte de finanţare.

La 23 martie, rata de absorbţie pe POSDRU era de 11,81% raportat la plăţile intermediare făcute de Comisia Europeană, cu o sumă totală rambursată de aproximativ 410,5 milioane euro. La 28 februarie, procentul de absorbţie era de 7,81%, creşterea fiind datorată reluării de către Comisia Europeană a plăţilor pe acest program. Plăţile pe POSDRU au fost blocate după presuspendarea programului de către Bruxelles în august anul trecut. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici