Ministerul Transporturilor a demis Consiliul de Administraţie de la Aeroporturi Bucureşti - Fondul Proprietatea

Ministerul Transporturilor a demis joi administratorii CN Aeroporturi Bucureşti şi a numit un CA interimar, a anunţat Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei care administrează aeroporturile Capitalei, susţinând că "există dovezi" că AGA a avut loc fără respectarea prevederilor legale.

742 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor a demis Consiliul de Administraţie de la Aeroporturi Bucureşti - Fondul Proprietatea

Ministerul Transporturilor a demis Consiliul de Administraţie de la Aeroporturi Bucureşti - Fondul Proprietatea (Imagine: Shutterstock)

Administratorii înlocuiţi sunt Radu Merica (preşedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Găurean şi Adrian Cighi.

"Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, în calitatea sa de Unic Administrator şi Manager de Fond al SC Fondul Proprietatea SA este profund dezamăgit să ia act de o decizie luată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor care a avut loc astăzi la CN Aeroporturi Bucureşti SA, prin care întregul Consiliu de Administraţie al companiei a fost demis şi înlocuit cu un nou Consiliu interimar, care a fost selectat fără a avea în vedere prevederile OUG 109/2011", se arată într-un comunicat al administratorului FP.

Schimbarea vine în condiţiile în care rezultatele raportate de companie în 2013 sunt "foarte încurajatoare", profitul net crescând cu 35,5%, la 71,96 milioane lei şi traficul de pasageri "începând să arate semne de accelerare" în urma introducerii unor rute noi în a doua jumătate a anului 2013, potrivit sursei citate.

"Există dovezi clare care arată că această adunare a acţionarilor a avut loc fără a se respecta prevederile legale în ceea ce priveşte convocarea şi cerinţele de cvorum, aşa cum sunt acestea reglementate prin Art. 117 şi 121 din Legea nr. 31/1990, urmând să analizăm cu atenţie implicaţiile legale ale acestor fapte", se spune în comunicat.

Administratorul FP apreciază că o schimbare atât de rapidă şi completă a conducerii, în special având în vedere posibilitatea nerespectării prevederilor OUG 109/2011 şi ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative asupra performanţei financiare a CN Aeroporturi Bucureşti SA şi asupra credibilităţii Guvernului în ceea ce priveşte eforturile de îmbunătăţire a implementării standardelor adecvate de guvernanţă corporativă în companiile de stat.

Vânzările Aeroporturi Bucureşti ar urma să crească cu 4,8% în acest an, de la 645,8 milioane lei la 676,8 milioane lei, dar profitul anticipat este de 2,2 ori mai mic, având un nivel bugetat de 25,3 milioane lei, de la un câştig de 56,3 milioane lei în 2013, potrivit unui raport FP, acţionar cu o participaţie de 20% la compania controlată de stat, prin Ministerul Trasporturilor.

Compania a anunţat la finele lunii ianuarie că anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri preliminată de 613 milioane lei, în urcare cu 10%, la un profit brut de 78 milioane lei, iar cele două aeroporturi pe care le administrează au fost tranzitate de 7,64 milioane pasageri, în creştere cu 1,3% faţă de 2012.

La nivelul primului trimestru, traficul aerian a depăşit 1,5 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti - Băneasa Aurel Vlaicu, numărul pasagerilor fiind mai mare cu 4,5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea în 2010, prin fuziunea societăţilor care gestionau cele două aeroporturi din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici