Ministrul Economiei, Costin Borc: Avem o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi

Ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat, vineri, la Constanţa, că economia României trece printr-un moment bun, lucru care este apreciat şi la Bruxelles, şi că are fi „un moment extraordinar să se profite economic de lucrurile astea”.

621 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei, Costin Borc: Avem o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi

Ministrul Economiei, Costin Borc: Avem o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Aflat la Constanţa, unde a participat la “Invest in Romania”, un eveniment organizat de Consiliul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Costin Borc a precizat că România înregistrează o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi.

„Economia României trece printr-un moment bun. Avem creştere economică bună, avem o creştere economică sănătoasă, da, cu un dezechilibru între importuri şi exporturi şi trebuie să vedem cum putem să împingem exporturile şi mai mult. Dar trecem printr-un moment bun”, a declarat ministrul.

El spune că acest fapt a fost remarcat şi la Bruxelles, iar România ar trebui să profite de aici.

„Am fost două zile la Bruxelles. Ce am văzut la Bruxelles este o apreciere deosebită a României, a ce se întâmplă în România, a creşterii economice, lucrurile care se fac şi, de aceea, cred că este un moment extraordinar să se profite economic de lucrurile astea”, a mai declarat Borc.

Pe de altă parte, ministrul a spus că economia României nu va putea fi dezvoltată numai din investiţii străine şi din multinaţionale, iar soluţia ar fi dezvoltarea industrială pe centre de cercetare şi pe inovare.

„Mă uit la cei care sunt oameni de afaceri: profitaţi de acest moment bun, profitaţi de momentul unei creşteri economice bune, unei imagini pozitive a României, unei poziţionări strategice foarte importante şi profitaţi de acest lucru să vă dezvoltaţi afacerea. Dar nu vom putea dezvolta economia României numai din investiţii străine şi din multinaţionale, să ne fie clar. Şi în niciun caz din multinaţionale care vin căutând o forţă ieftină de muncă. E foarte bine că vine. Am fost acum câteva zile la Faurecia, la Râmnicu Vâlcea, Mă bucur că există o astfel de firmă, care angajează o mie şi ceva de oameni acolo, dar salariile sunt destul de mici, partea de know-how încorporat e destul de mic. Nu spun că nu este nevoie să avem şi investiţii şi fabrici care lucrează la costuri minime, sunt bune, asigură nişte locuri de muncă, asigură nişte locuri de muncă la un nivel de intrare, şi este foarte bine, dar noi trebuie să ne bazăm dezvoltarea industrială pe centre de cercetare, pe inovare, pe furnizori locali, către marea industrie, pe start-upuri inovante, pe firme româneşti care prin start-up, au reuşit să se dezvolte”, a declarat Costin Borc.

El a mai spus că România stă bine la „pepiniera de firme”, dar viitorul României va sta în valorificarea capacităţilor intelectuale, de cercetare şi de dezvoltare.

„Vrem să dezvoltăm firme care să stea, să crească şi să crească spre acele firme mari care devin mari exportatori. Noi stăm bine la pepiniera de firme, stăm prost la firme mari româneşti exportatoare. Şi asta nu se poate face decât printr-o creştere naturală a firmelor. Ca să concluzionez, este foarte clar, viitorul României este un viitor în care valorificăm capacitatea intelectuală, în care valorificăm capacitatea noastră de cercetare, dezvoltăm firme româneşti şi le ajutăm să crească în cooperare, într-o completă cooperare cu firme străine”, a mai declarat Costin Borc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici