Ministrul german de Finanţe: Zona euro ar rezista unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară

Zona euro ar rezista unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară, a sugerat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, într-un interviu în presa germană, crescând presiunea asupra politicienilor eleni pentru formarea unui guvern, în cotextul opoziţiei puternice a populaţiei faţă de austeritate.

480 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Finanţe: Zona euro ar rezista unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară

Wolfgang Schaeuble (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am învăţat mult în ultimii doi ani şi am dezvoltat mecanisme de protecţie. Riscurile contagiunii la alte state ale zonei euro au fost reduse, iar zona euro pe ansamblu a devenit mai rezistentă. Ideea că nu am putea reacţion rapid la ceva ce se întâmplă pe termen scurt este greşită. Vrem ca Grecia să rămână în zona euro. Dar trebuie să vrea asta şi să-şi accepte angajamentele. Nu putem forţa pe nimeni", a spus Schaeuble, într-un interviu pentru cotidianul Rheinische Post, preluat de Bloomberg.

Liderul PASOK, Evangelos Venizelos, încearcă vineri să obţină sprijinul a suficiente formaţiuni politice pentru a forma un guvern de unitate naţională. Grecia se află în a cincea zi de impas postelectoral, după ce partidele clasate pe primele două locuri în alegeri nu au reuşit să formeze guvern în această săptămână, PASOK este al treilea în parlament după numărul de mandate.

Venizelos va discuta cu liderul Stângii Democrate, Fotis Kouvelis, asupra unor planuri de a menţine Grecia în zona euro, în timp ce negociază o "dezangajare" treptată în privinţa măsurilor de austeriate impuse de creditorii internaţionali prin acordurile de finanţare, notează Bloomberg.

"Viitorul Greciei în zona euro se află acum în mâinile Greciei. Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens", a afirmat şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, într-un discurs în Bundestag. Ajutorul pentru Grecia poate fi eliberat doar dacă statul elen îşi respectă obligaţiile, a declarat el.

Chiar dacă este responsabilitatea statelor euro să devină mai competitive pentru a stimula creşterea economică, Uniunea Europeană poate ajuta, a spus Westerwelle.

El a cerut utilizarea mai bună a fondurilor UE, folosirea sumelor din fondurile structurale şi de coeziune, un acces ma uşor la împrumuturile Băncii Europeane pentru Investiţii şi extinderea reţelelor transnaţionale de infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici