Ministrul Sănătăţii anunţă când se vor deschide Centrele de Mari Arşi din Timişoara şi Iaşi. Dotarea, finanţată de Banca Mondială

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că cel mai probabil în luna mai se vor deschide Centrele de Mari Arşi din Timişoara şi Iaşi, după ce se va finaliza cea ce-a doua licitaţie privind achiziţionarea echipamentelor medicale necesare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

269 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii anunţă când se vor deschide Centrele de Mari Arşi din Timişoara şi Iaşi. Dotarea, finanţată de Banca Mondială

Ministrul Sănătăţii anunţă când se vor deschide Centrele de Mari Arşi din Timişoara şi Iaşi

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat miercuri, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest moment este în derulare cea de-a doua licitaţie privind achiziţionarea de echipamente medicale pentru centrele de mari arşi realizate în ţară.

“Este un subiect la care România este deficitară în acest moment, vorbim de paturile pentru mari arşi. Partea de dotare a Centrului de Mari Arşi este finanţată de Banca Mondială. Programul Băncii Mondiale a fost implementat începând cu anul 2012. O comisie de specialitate formată din medici a stabilit necesarul de dotare pentru un centru de mari arşi. Acest necesar cuprinde 94 de poziţii. S-au făcut până în acest moment două licitaţii, prima, privind achiziţionarea a 34 de echipamente, a fost finalizată, iar echipamentele livrate. În ceea ce priveşte a doua licitaţie, în data de 17 decembrie s-au deschis ofertele, iar la sfârşitul lunii ianuarie se vor evalua ofertele. În luna februarie estimăm a fi semnat contractul de livrare, termenul de livrare fiind maxim trei luni din momentul semnării contractului. Acest contract cuprinde marea majoritate şi cele mai necesare echipamente pentru dotarea Centrului de Mari Arşi”, a spus ministrul.

Potrivit Sorinei Pintea, pentru a treia licitaţie a fost finalizat caietul de sarcini, dar nu va fi necesar să fie aşteptată finalizarea acestei licitaţii, care este pentru alte componente.

„Am discutat cu reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara şi am convenit ca atunci când se face livrarea ultimelor aparate achiziţionate, spitalul să contribuie cu ce lipseşte, este vorba de chestiuni minore, astfel încât în luna mai să aprobăm o linie de gardă şi să dăm drumul Centrului de Mari Arşi”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebată dacă la vor fi deschise şi în alte oraşe Centre de Mari Arşi în primăvara acestui an, Sorina Pintea a precizat că şi la Iaşi va fi funcţional un astfel de compartiment.

“Cele de la Timişoara şi Iaşi vor fi funcţionale, pentru că aici avem deja construcţiile, avem sălile pregătite, dar nu avem echipamentele. Acestea vor fi dotate şi vor fi patru centre care se vor construi nou, tot pe programul Băncii Mondiale şi pentru care avem semnat contractul de consultanţă privind studiile de fezabilitate. În total, vor fi 24 de paturi cu aceste noi centre”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

La sfârşitul anului 2016, cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara au fost finalizate lucrările la trei din cele cinci saloane ale noii Clinici de Mari Arşi. Saloanele nu pot fi folosite deocamdată, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a dotat unitatea medicală cu aparatura necesară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici