Moody's estimează că aproape o treime dintre băncile europene nu vor trece testele de stres

Moody's estimează că 26 dintre cele 91 de bănci examinate de autorităţile din Uniunea Europeană vor pica testele de stres, necesitând consolidarea capitalului.

126 afișări
Imaginea articolului Moody's estimează că aproape o treime dintre băncile europene nu vor trece testele de stres

Moody's estimează că aproape o treime dintre băncile europene nu vor trece testele de stres (Imagine: Shutterstock)

Autoritatea Bancară Europeană ar trebui să anunţe rezultatele testelor de stres în cursul săptămânii viitoare.

Analiştii anticipează rezultate negative pentru mai multe bănci decât anul trecut, când doar şapte instituţii de credit au fost considerate drept inadecvat capitalizate în urma testelor de stres.

Autorităţile încearcă să consolideze credibilitatea examinărilor, care a fost pusă sub semnul întrebării de pieţe după rezultatele neaşteptat de bune de anul trecut.

Moody's arată, într-un comunicat prezentat miercuri, că impactul general al testelor de stres asupra ratingurilor băncilor va fi unul limitat.

"Dintre cele 91 de bănci examinate de testele europene de stres din 2011, Moody's consideră că 26 de instituţii de credit care primesc rating prezintă un risc ridicat de a necesita sprijin din exterior", se spune în comunicat.

Agenţia de rating consideră că, în general, rezultatele testelor de stres vor avea consecinţe pozitive pentru bănci.

Examinările au rolul de a consolida încrederea din pieţe, afectată sever de criza datoriilor de stat, de randamentele tot mai reduse obţinute de investitori şi de incertitudinile legate de modificările legislative din domeniu.

Testele au determinat deja câteva bănci să-şi crească rezervele de capital.

Rezultatele examinărilor vor oferi investitorilor detalii privind expunerea fiecărei bănci pe datorii de stat, dar şi o vedere clară asupra modului în care autorităţile privesc situaţiile financiare ale băncilor.

"Totuşi, în timp ce testele de stres din 2011 sunt mai stricte decât cele din 2010, Moody's observă că intrarea unui stat european în default (incapacitate de plată - n.r.) nu se numără printre scenariile incluse în examinări, deşi riscul unui astfel de eveniment în zona euro a crescut considerabil", notează agenţia.

Moody's a devenit prima mare agenţie de rating care a retrogradat ratingul Portugaliei în categoria "junk", avertizând că şi statul iberic ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de bailout, asemenea Greciei.

CE a criticat atitudinea Moody's faţă de Portugalia, iar tot mai multe voci din forurile înalte ale zonei euro, inclusiv de la BCE, acuză agenţiile de rating că tratează prea dur criza datoriilor de stat din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici