Munca la negru şi frauda pe TVA au ajuns la 20,4% din PIB

Economia ascunsă, care include în principal munca la negru şi frauda pe TVA, reprezenta la finele primului trimestru 20,4% din PIB, în urcare de la 19,8% din PIB la sfârşitul anului trecut şi 19,6% în 2008, potrivit datelor INS.

47 afișări
Imaginea articolului Munca la negru şi frauda pe TVA au ajuns la 20,4% din PIB

Munca le negru şi frauda pe TVA au ajuns la 20,4% din PIB (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Economia ascunsă a crescut constant, începând cu anul 2004, când reprezenta 14,5% din PIB", a declarat pentru MEDIAFAX Adriana Ciuchea, director general la Direcţia de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice din Institutul Naţional de Statistică (INS).

Reprezentantul INS a arătat că ponderea cea mai ridicată în cadrul economiei ascunse este deţinută de munca la negru.

Ea a explicat că datele privind economia ascunsă nu cuprind partea ilegală, respectiv prostituţia, drogurile, contrabanda cu ţigări şi alcool, precum nici impozitele şi contribuţiile nefiscalizate.

"Am solicitat la Eurostat un model pe care să îl utilizăm începând cu anul 2012, prin care să includem şi aceste categorii", a mai spus Ciuchea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici