Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei. Contribuţiile la fond nu cresc. Lăcomia acţionarilor a băgat compania în faliment, au ţinut prea mult la zestre

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

420 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei. Contribuţiile la fond nu cresc. Lăcomia acţionarilor a băgat compania în faliment, au ţinut prea mult la zestre

Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei. Contribuţiile la fond nu cresc după faliment (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

"Valoarea rezervelor de despăgubire este de 650 milioane de lei, impactul pe care l-am calculat noi este de 700 milioane lei şi fondul are un miliard de lei. (...) Fondul are rezerve suficiente să administreze acest caz", a afirmat Negriţoiu miercuri, într-o conferinţă de presă.

Plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 lei, şeful ASF considerând că majoritatea asiguraţilor se încadrează în acest plafon.

"Pasul următor pe care noi trebuie să-l facem pentru ca Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să intre în acţiune este să prezentăm cererea de intrare în faliment şi să obţinem decizia instanţei. FGA intră în acţiune doar după intrarea societăţii în faliment", a spus el.

Negriţoiu a apreciat că instanţa s-ar putea pronunţa într-un interval de 10-20 de zile asupra falimentului companiei.

Negriţoiu: Contribuţiile la Fondul de Garantare nu cresc după falimentul Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu vizează, pentru perioada imediat următoare, creşterea contribuţiilor asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, după falimentul Astra, o astfel de măsură nefiind necesară în prezent, potrivit preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.

"Nu avem în vedere o creştere a contribuţiilor asigurătorilor la Fond. Când Consiliul Fondului va constata că va fi nevoie de fonduri suplimentare va face o propunere, dar nu este necesar acum", a afirmat Negriţoiu.

Ca urmare a deciziei Consiliului ASF de retragere a administrării speciale la Astra, conducerea companiei va fi preluată până la declararea falimentului de conducerea executivă existentă înainte de a se institui mandatul de administrare specială.

Negriţoiu: Lăcomia acţionarilor a băgat Astra în faliment, au ţinut prea mult la zestre

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, consideră că Astra a ajuns în situaţia falimentului din cauza lăcomiei acţionarilor, care au ţinut prea mult la "zestre" şi nu au reuşit să atragă astfel un investitor, dar a refuzat să spună suma cerută pentru Astra.

Întrebat de ce în urmă cu o lună se discuta despre o "nuntă" a Astra Asigurări, iar în prezent s-a decis "înmormântarea", Negriţoiu a răspuns: "Lăcomia!"

"Am menţionat atunci că depinde cât ţin la zestre (acţionarii companiei - n.r.), se pare că au ţinut prea mult", a afirmat şeful ASF.

El spunea în iulie, cu ocazia exerciţiului de stres pentru 13 societăţi de asigurare, că discuţiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, existând şanse "bune" în această vară să fie rezolvată problema sau ca firma să intre într-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, însă că depinde de acţionari, dacă vor "s-o mărite", cu "pretenţii mari la zestre".

Negriţoiu a precizat miercuri că investitorii cu care s-au purtat cele mai avansate discuţii pentru intrarea în acţionariatul Astra au fost Ergo (Germania), PZU (Polonia) şi Fossum Group (Portugalia).

În ceea ce priveşte planul de acţiune propus de acţionarii majoritari ai Astra, care au transmis ASF că vor să aducă suma necesară majorării de capital de 425 milioane lei, în 2 tranşe, până în septembrie 2016, preşedintele ASF spune că 150 milioane de lei, cât reprezenta prima tranşă propusă a fi plătită până la sfârşitul acestui an, trebuie cheltuiţi "mâine".

"Cei 150 de milioane de lei propuse de Adamescu trebuie cheltuiţi mâine, datoriile Astra sunt de peste 200 milioane de lei. Nu putem să aşteptăm sfârşitul anului, să ne permitem să punem în pericol contractele de asigurare şi interesul asiguraţilor. Până la sfârşitul anului avem nevoie nu de 150 milioane lei, ci de 1 miliard de lei", a spus Negriţoiu.

Acţionarii au propus un plan de redresare prin care să vină cu aport de capital de 150 milioane lei până la sfârşitul anului, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016. The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au au mai cerut ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai, dar şi să permită Astra să preia AXA Life Insurance.

Totodată, Negriţoiu a punctat că propunerea a fost insuficientă şi contradictorie, întrucât orice aport pe care acţionarii l-au propus pentru acest an şi anul viitor era legat de ieşirea din starea de administrare specială.

"Legea 503 nu ne dă voie să scoatem o societate din starea de supraveghere specială fără refacerea indicatorilor. (...) Dacă ar fi fost serios (Adamescu, în privinţa propunerii îanintate ASF - n.r.), ar fi pus măcar un leu în prima etapă a majorării de capital social", a mai spus şeful ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici