Niţă: Economia este "pe un trend pozitiv", chiar dacă a scăzut două trimestre consecutiv

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, afirmă, într-o declaraţie de presă, că economia "se află pe un trend pozitiv", chiar dacă a înregistrat două trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB).

400 afișări
Imaginea articolului Niţă: Economia este "pe un trend pozitiv", chiar dacă a scăzut două trimestre consecutiv

Niţă: Economia este "pe un trend pozitiv", chiar dacă a scăzut două trimestre consecutiv (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Primul aspect care trebuie evidenţiat în legătură cu noile date privind PIB publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) este că deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiţia tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%", spune Niţă.

Mai mult, spune ministrul Economiei, avansul PIB din primul semestru este susţinut şi de anumiţi indicatori cheie ai economiei precum exporturile, producţia industrială si comerţul cu amănuntul.

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

INS a anunţat săptămâna trecută că PIB în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) şi că faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

Totodată, INS a mai anunţat că în primul semestru al acestui an PIB a crescut, comparativ perioada similară a anului trecut, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

"În pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat însă nici semnalul de încetinire a economiei româneşti înregistrat în trimestrul doi al acestui an care, deşi s-a menţinut pe plus, cu o creştere ajustată sezonier de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut totuşi cu 1% faţă de primul trimestru. Aici, referinţa foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană şi rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei româneşti din ultimele trei luni", a mai spus Niţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici