Nokia a avut anul trecut pierderi de 1,16 miliarde de euro

Grupul finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel global după volum, a raportat pierderi de 1,16 miliarde de euro pentru anul trecut, comparativ cu un profit de 1,1 miliarde de euro în anul anterior.

162 afișări
Imaginea articolului Nokia a avut anul trecut pierderi de 1,16 miliarde de euro

Nokia a avut anul trecut pierderi de 1,16 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezultatul a fost puternic influenţat de o pierdere de 1,1 miliarde de euro înregistrată în trimestrul al patrulea la divizia care produce hărţile Nokia instalate pe terminalele mobile.

Vânzările nete au scăzut de la 42,45 miliarde de euro în 2010 la 38,66 miliarde de euro anul trecut, potrivit raportului financiar al grupului.

În trimestrul al patrulea, Nokia a raportat o pierdere de 1,07 miliarde de euro, ca urmare a reevaluării în scădere cu 1,1 miliarde de euro a activelor diviziei de hărţi. În ultimul trimestru al anului 2010, Nokia a avut un profit de 745 milioane de euro. Vânzările au coborât cu 21%, la 10 miliarde de euro, din cauza declinului livrărilor de telefoane mai ieftine, potrivit Bloomberg.

Nokia a vândut în ultimul trimestru mai multe smartphone-uri decât anticipau analiştii, iar acţiunile grupului au urcat pe bursă cu până la 7%, susţinute de această informaţie.

Grupul a vândut 19,6 milioane de smartphone-uri, în timp ce analiştii anticipau 18,5 milioane. Apple a comercializat în acelaşi interval 37 de milioane de iPhone-uri.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, speră ca grupul să poată vinde smartphone-uri bazate pe platforma Windows a Microsoft destul de repede pentru a compensa retragerea gamei de telefoane cu sistem Symbian.

Linia de smartphone-uri Lumia a fost lansată în noiembrie în Europa şi este extinsă treptat către pieţe precum India sau China, scrie Bloomberg.

Nokia l-a nominalizat joi pe fondatorul şi preşedintele companiei de software F-Secure Oyj, Risto Siilasmaa, pentru postul de preşedinte, acesta urmând să-i succeadă lui Jorma Ollila.

Grupul a anunţat, miercuri, semnarea unui acord pentru vânzarea fabricii de la Cluj cu producătorul italian de electrocasnice De'Longhi. Tranzacţia va fi supusă aprobării Consiliului Concurenţei şi ar putea fi finalizată în primul trimestru al anului în curs.

În septembrie 2011 Nokia a anunţat că va opri producţia de telefoane mobile la Cluj şi că va vinde halele de producţie, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Grupul finlandez a început producţia la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici