Nou MAXIM ISTORIC al cursului, înregistrat pe piaţa interbancară: 4,6460 lei/euro

Cursul de schimb a urcat la un maxim istoric de 4,6460 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume foarte reduse de tranzacţionare şi în care ordinele de cumpărare de euro au continuat să ridice cotaţiile.

Nou MAXIM ISTORIC al cursului, înregistrat pe piaţa interbancară: 4,6460 lei/euro (Imagine: Shutterstock)

La deschidere euro a fost cotat la 4,6370 - 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotaţii de luni.

Ulterior, rata de schimb a început să urce uşor şi cotaţiile au ajuns la 4,6450 - 4,6460 lei/euro.

Cel mai înalt nivel tranzacţionat a fost de 4,6460 lei/euro, astfel că paritatea a stabilit un nou maxim istoric pe piaţa interbancară. Precedentul record a fost atins în a doua jumătate a şedinţei de luni, când cursul a fost la 4,6400 lei/euro.

După ce a fost atins noul record, cursul a scăzut uşor, astfel că la scurt timp după ora 10:00 euro era cotat la 4,6400 - 4,6425 lei.

"Volumele sunt foarte reduse, iar singura direcţie a cursului este în sus din cauza tensiunilor politice", a afirmat un dealer.

Din 3 iulie, când tensiunile politice au început să se amplifice, pe piaţa interbancară leul a scăzut cu 4,2% în raport cu euro, iar cotaţiile au început să depăşească record după record.

Referinţele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro şi dolar au urcat la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro şi respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt în ultimele trei săptămâni, cu 3,4% la nivelul referinţei, deşi banca centrală a intervenit în piaţă pentru a limita căderea monedei naţionale. Percepţia jucătorilor a fost şi continuă să fie afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.

Cotaţia de referinţă de luni indică o scădere a leului cu 6,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Totodată, în raport cu dolarul, moneda naţională a pierdut 13,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unităţi.

Cursul pentru franc a urcat de la 3,8173 lei/franc la 3,8314 lei/franc, reprezentând maximul pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat marţi la 5% - 5,25% pe an, de la nivelurile de luni de 0,91% - 1,38% pe an. Creşterea este determinată de băncile care au început să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR în noua perioadă de rezervă care a început marţi. După creşterea de marţi, dobânzile s-au apropiat din nou de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
CURS ,
DESCHIDERE ,
COMENTARII
  • cari 24 iul 2012

    Va credeti definitivi acolo? Isarescu, Croitoru...Golanii de la BNR la control! Nici in voi nu mai putem avea incredere? Atunci afara, lingailor!

  • adi 24 iul 2012

    BNR nu va jucati cu Romania pentru ca arde! Acum nu mai interveniti pe piata pentru stabilizarea cursului? Ati inebunit? Vi se pare Jilava prea goala?

  • Vali 24 iul 2012

    Atentie BNR! Pentru cine lucrati? Pentru Basescu? Pentru Croitoru? Pentru Isarescu? Sau ar trebui sa lucrati pentru Romania. Atentie ca urmati la restructurare daca faceti ca BNR sa nu lucreze pentru Romania!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT