Oficial BCE: Fondul de finanţare de urgenţă din zona euro ar trebui dublat la 1.500 miliarde euro

Fondul de finanţare de urgenţă destinat statelor cu probleme din zona euro ar trebui dublat, la 1.500 miliarde euro, dacă politicienii vor ca sectorul privat să participe la al doilea program de bailout pregătit pentru Grecia, a declarat joi un membru al consiliului guvernatorilor BCE.

164 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Fondul de finanţare de urgenţă din zona euro ar trebui dublat la 1.500 miliarde euro

Oficial BCE: Fondul de finanţare de urgenţă din zona euro ar trebui dublat la 1.500 miliarde euro (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Nout Wellink, membru al Consiliului de Guvernare al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru cotidianul financiar olandez Het Financieele Dagblad că un nou pachet de finanţare de urgenţă destinat Greciei ar fi înconjurat de atât de multe incertitudini şi riscuri încât dublarea fondului european ar fi necesară pentru a lua în considerare riscul de contagiune pentru Irlanda şi Portugalia, transmite Reuters.

Lipsa de încredere din pieţele financiare a împins randamentele obligaţiunilor de stat ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei la cele mai ridicate niveluri de la introducerea monedei euro în 1999. Creşterea dobânzilor a fost accentuată recent de propunerile venite din partea unor oficiali europeni, îndeosebi din Germania, de a solicita participarea creditorilor privaţi ai statului elen la bailout.

"Dacă iei în calcul aceste riscuri, trebuie să construieşti o plasă de siguranţă. Dacă nu iese cum trebuie, trebuie să dai socoteală pentru multe lucruri. Dacă agenţiile de rating văd o rostogolire a datoriilor Greciei drept un default parţial, va avea loc o contagiune către alte ţări de la periferia zonei euro", a afirmat oficialul BCE, preşedinte al băncii centrale a Olandei.

El s-a arătat deschis către "orice variantă care nu are consecinţe în piaţă".

"Dar ştiu că patinăm pe gheaţă subţire. Dacă rişti să se rupă gheaţa cu tine, trebuie să ai o plasă de siguranţă foarte mare. Ar trebui să ajungă la 1.500 miliarde euro, iar flexibilitatea cu care pot fi cheltuiţi banii ar trebui crescută", a spus Wellink.

Moneda euro a scăzut la 1,4093 dolari după comentariile oficialului olandez, minimul ultimelor trei săptămâni.

BCE se opune vehement participării involuntare a investitorilor privaţi la bailout-ul Greciei, apreciind că ar destabiliza euro.

Wellink a sugerat, în declaraţiile acordate ziarului citat, că BCE ar putea efectua din nou un program de achiziţii de obligaţiuni de stat, aşa cum a făcut în timpul crizei financiare din 2008-2009.

"BCE se opune puternic contribuţiei involuntare a investitorilor. Cu cât îţi asumi mai multe riscuri, trebuie să fii pregătit să creezi o plasă de siguranţă ma imare pentru a preveni contagiunea. Însă nimeni nu ştie unde este graniţa dintre voluntar şi involuntar. Dar dacă cauţi extremele, trebuie să fii conştient că ai obligaţia de a interrveni direct acolo unde sunt probleme", a continuat bancherul central european.

Mecanismul European de Stabilitate, noul sistem permanent de bailout al statelor cu probleme din zona euro, va începe să funcţioneze din 2013, înlocuind fondul temporar de 750 miliarde euro creat anul trecut de UE şi FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici