Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice

Şeful misiunii Uniunii Europene în Turkmenistan, Denis Daniilidis, a declarat marţi că în prezent există condiţii sunt ideale pentru construcţia unei conducte pentru transportul gazelor naturale pe sub Marea Caspică.

367 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice

Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Conducta ar transporta gaze din Turkmenistan către Azerbaidjan şi apoi către clienţi din Europa Occidentală, ocolind Rusia, relatează RIA Novosti.

Daniilidis a arătat, la o conferinţă în domeniul petrolului şi gazelor din capitala turkmenă, că în prezent au loc negocieri referitoare la construcţia gazoductului şi că mai sunt de rezolvat câteva probleme importante înainte de semnarea unui acord.

În opinia sa, conducta trans-caspică poate fi construită înainte de finalizarea proiectului coridorului sudic, susţinut de UE, menit să creeze infrastructura necesară pentru transportul gazelor către Europa din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.

Coridorul sudic a câştigat vizibilitate în luna mai, odată cu adoptarea, la un summit UE din luna mai, a unei strategii pentru dezvoltarea cu prioritate a infrastructurii enegetice până în 2020, a spus oficialul european.

Daniilidis a precizat că UE, Turkmenistan şi Azerbaidjan au convenit un acord, care va fi semnat spre sfârşitul acestui an, care prevede că orice conductă construită în regiunea caspică respectă cele mai ridicate standarde de mediu.

Gazoductul trans-caspic ar permite Turkmenistan-ului să evite Rusia atunci când livrează gaze Europei.

Autorităţile de la Bruxelles vor să reducă dependenţa Europei de livrările de energie ale Rusiei.

Şansele de construcţie a conductei ar putea fi afectate, totuşi, de statutul teritorial incert al Mării Caspice, care este împărţită de cinci ţări, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şi Turkmenistan.

Rusia şi Iran insistă că este nevoie de acordul tuturor celor cinci state, înainte de începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului.

Coridorul sudic pentru gaze este o iniţiativă a Comisiei Europene pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.

UE a identificat un număr de state partenere pentru această iniţiativă, cum ar fi Azerbaidjan, Turcia, Georgia, Turkmenistan, Kazahstan, Irak şi Egipt. Uzbekistan şi Iran ar trebui să reprezinte, când condiţiile politice vor permite, surse importantă de aprovizionare pentru UE.

Uniunea Europeană a numit de importanţă strategică proiectele ITGI, Nabucco, White Stream şi Conducta Trans-Adriatică. Împreună, proiectele din coridorul sudic ar putea asigura capacitatea de transport pentru 60-120 de miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspică şi Asia Centrală, care să fie livrate direct Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici