Oficial UE: România să respecte recomandările Consiliului, indiferent dacă semnează sau nu cu FMI

România trebuie să respecte recomandările Consiliului UE privind reformele structurale şi măsurile bugetare, indiferent dacă semnează sau nu Memorandumul cu FMI, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Simon O'Connor.

365 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: România să respecte recomandările Consiliului, indiferent dacă semnează sau nu cu FMI

Oficial UE: România să respecte recomandările Consiliului, indiferent dacă semnează sau nu cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat care sunt consecinţele refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu FMI, Simon O'Connor a precizat că decizia aparţine Bucureştiului.

"Din punctul de vedere al Comisiei este foarte simplu. România a aplicat pentru acordul preventiv şi, bineînţeles, România trebuie să decidă dacă doreşte să continue programul care a fost convenit în vară", a spus oficialul european.

Acesta a mai precizat că, "indiferent ce alegere face România, este esenţial să implementeze complet recomandările Consiliului (UE) din iulie".

Recomandările includ "măsuri fiscale pentru a asigura îndeplinirea ţintelor bugetare stabilite, precum şi reforme structurale ample pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă a României şi pentru a ridica potenţialul de creştere economică", a explicat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru politici economice şi bugetare, Olli Rehn.

"Pentru noi asta este important, iar, în ceea ce priveşte acordul, România trebuie să ia o decizie. Vom aştepta această decizie", a mai spus Simon O'Connor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Bruxelles)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici