Operaţiunile prin carduri Visa în România au crescut anul trecut cu 10,7% la 19,3 miliarde euro

Tranzacţiile şi retragerile de pe carduri emise sub sigla Visa au crescut în anul fiscal încheiat în septembrie 2013 cu 10,7%, la 19,3 miliarde euro, în condiţiile în care numărul tranzacţiilor la comercianţi a urcat cu 20,7%, iar valoarea acestora cu 16,2%, a anunţat luni compania.

156 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile prin carduri Visa în România au crescut anul trecut cu 10,7% la 19,3 miliarde euro

Operaţiunile prin carduri Visa în România au crescut anul trecut cu 10,7% la 19,3 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit directorului general pentru România şi Croaţia al Visa Europe, Cătălin Creţu, numărul tranzacţiilor zilnice a crescut cu 60.000, la 628.000 de tranzacţii, ceea ce echivalează cu aproape 230 de milioane de tranzacţii anual.

"La septembrie, când avem cifrele, 45% din tranzacţii sunt la comercinaţi, iar asta înseamnă că la finele anului o să ajungem la punctul de răscruce, adică o tranzacţie din două să fie făcute la comercianţi cu carduri Visa", a spus Creţu la conferinţa de presă pentru anunţarea rezultatelor.

El a arătat că valoarea medie a tranzacţiilor la comercianţi a scăzut cu 3,7%, la 35 euro.

În aceste condiţii, rezultă că românii au plătit la comercianţi prin carduri Visa circa 3,6 miliarde euro, respectiv 18,6% din totalul operaţiunilor cu carduri emise sub această siglă.

Potrivit lui Creţu, la nivelul pieţei din România sunt realizate operaţiuni pe card de 30 de miliarde de euro, din care sub 6 miliarde de euro sunt plăţi la comercianţi.

Din valoarea plăţilor realizate la comercinaţi, aproximativ un sfert provine din tranzacţiile de pe carduri business, emise în principal pentru companii mici şi mijlocii.

"Am obţinut aproape 21% creştere în numărul de tranzacţii la comercianţi, ceea ce înseamnă că în continuare schimbarea comportamentului deţinătorilor s-a accelerat, chiar în condiţii de criză (...) Valoarea totală a plăţilor de consum din România este de 85 până în 90 de miliarde euro anual. Sperăm să ajungem la din ce în ce mai mult la această valoare de consum", a adăugat Creţu.

El a arătat că în România, valoarea fraudei este de 11 ori sub media europeană, ceea dea o încredere sporită în acest sistem de plată.

Potrivit directorului regional al Visa, compania se va concentra şi în acest an pe lărgirea acceptării plăţii cu cardul a taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care evaziunea fiscală se menţine în continuare la 28% din PIB.

"În jur de 30% dintre români fac plăţi cu cardul regulat. Aceşti oameni, şi vorbim de 30% din adulţii activi, dacă vor ştii că primăria lor acceptă aceste plăţi, vor achita cu cardul. Deci, vorbim de 30% din plăţile de taxe şi impozite la nivel naţional", a eplicat directorul Visa.

Visa va pune un accent puternic şi pe acceptarea şi utilizarea cardului de către firmele mici şi mijlocii.

"Vom continua cu măsuri de creştere a acceptării la comercianţii mici şi mijlocii. Ştim că marii retaileri introduc imediat, dar le cei mici există o problemă. Împreună cu băncile acceptatoare, anul trecut am avut o creştere a numărului de POS cu 25%, mult peste creşterea acceptării la nivel de piaţă. Ne-am propus să mărim de la 45.000 de acceptatori la plus 60% în trei ani şi să dublăm numărul în 5 ani. Primul an ne-a depăşit aşteptările", a arătat Creţu.

În acelaşi timp, Visa va continua extinderea plăţilor contactless, iar în primul trimestru estimează că vor apărea 6 mari emitenţi de carduri şi 6 mari comercinaţi care vor intra pe această piaţă, şi vor asigura o masă critică atât pe sistemul de acceptare, inclusiv prin sistem de telefonie, cât şi de emitere.

"Odată început asaltul telefonului mobil, suntem convinşi că vom mai avea câteva lansări importante cu telefonul mobil în România în 2014", a arătat Creţu.

El crede că este nevoie de o mai bună colaborare între bănci şi telefonia mobilă, pentru a asigura canale de distribţie şi educaţia necesară acestui tip de tranzacţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici