Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă

  • Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că au fost alocaţi 850 de milioane de lei pentru sprijinirea fermelor
766 afișări
Imaginea articolului Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă

Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că banii pentru despăgubiri au fost alocaţi la rectificarea bugetară.

„Legat de despăgubiri, la rectificarea de buget, Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare alocare. Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiţi către Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienţi ca să facem trei lucruri: să ne continuăm activitatea şi toate programele aflate în desfăşurare, să oferim despăgubirile pentru secetă, unde am alocat 850 de milioane de lei, să plătim avansul la subvenţiile din campania 2020 şi vrem să facem acest lucru mai devreme. În mod tradiţional avansul se plătea începând din 16 octombrie. Noi anul acesta o să plătim aceste avansuri mai devreme”, a declarat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, vor fi acordate compensaţii şi către sectorul zootehnic, care a fost indirect afectat de secetă, dar şi de evoluţia pandemiei.

„Pentru sectorul ovine, unde vom utiliza bani europeni, aproximativ 65 de milioane de euro şi 35 de milioane lei bani de la bugetul naţional, pentru sectorul de creştere a porcului, unde am alocat 119 milioane de lei, pentru sectorul de pasăre - 109 milioane lei şi pentru apicultori - 50 de milioane de lei, aproximativ 25 de lei pe familie de albine”, a spus ministrul.

El a spus că, din cele 33 de miliarde pe care România le are la dispoziţie prin programul naţional de rezilienţă, peste 6 miliarde vor fi dirijate către Ministerul Agriculturii pe două mari proiecte.

„Primul se referă o strategie de gestionare a apei: tot ceea ce înseamnă sistem naţional de irigaţii, de desecare – drenaj, de combatere a eroziunii solului, de prevenire a deşertificării, dar şi de sistem antigrindină şi creşterea precipitaţiilor, astfel încât, în scurt timp, agricultura românească să nu mai fie una meteo - dependentă şi să avem posibilitatea ca în anii în care precipitaţiile nu sunt corespunzătoare totuşi să avem producţii bune, iar fermierii şi agricultura economia românească în general să nu fie afectată. Celălalt proiect care va fi finanţat tot din acest program de creştere a rezilienţei constă în crearea unei reţele naţionale de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti”, a mai spus Adrian Oros.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici