Pachetul de legi privind achiziţiile publice, în dezbatere publică

Strategia Naţională în Domeniul Achiziţiilor Publice a intrat, marţi, în dezbatere publică şi până la sfârşitul lunii august legiile care reglementează achiziţiile publice vor fi pe masa Guvernului pentru adoptarea şi implementarea lor, a declarat premierul Victor Ponta.

2131 afișări
Imaginea articolului Pachetul de legi privind achiziţiile publice, în dezbatere publică

Pachetul de legi privind achiziţiile publice, în dezbatere publică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”De astăzi cele două proiecte sunt în dezbatere publică, însă toţi cei prezenţi aici au sarcina ca în ultima săptămână din august să avem practic pe masa guvernului textele, tot pachetul de legi ca să putem să luăm decizia referitoare la adoptarea şi implementarea acestora”, a declarat premierul, la Palatul Victoria.

Victor Ponta a precizat că legea care reglementează achiziţiile publice a fost de multe ori modificată şi ”de fiecare dată şi-a dovedit limitele” în aşa fel încât o reformă reală a modului de efectuare a achiziţiilor publice în România era absolut necesară.

”Am cerut colegilor mei, în diversele poziţii pe care le-au ocupat, Ministerul de Finanţe, Ministerul Fondurilor Europene, Delivery Unit condus de Ioana Petrescu să găsească împreună cu Comisia Europeană o soluţie care să asigure trei lucruri: în primul rând să avem un sistem de achiziţii publice transparent şi clar pentru toată lumea, în al doilea rând acest sistem previne nu doar conflicte de interese, corupţie dar eu cred că trebuie să prevină cea mai mare problemă şi anume birocraţia – mai dăunătoare achiziţiilor publice decât orice altceva şi în al treilea rând că aceste reguli sunt în sens european, îndeplinesc standardele europene şi în acest fel nu vom mai avea nici un fel de problemă în viitor în achiziţiile efectuate în cadrul programelor finanţate cu bani europeni”, a subliniat Ponta.

Premierul a mai precizat că ”un nou sistem, o reformă reală a achiziţiilor publice alături de reforma reală a sistemului fiscal bugetar prin Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, alături de reforma instituţională privind accesarea şi folosirea banilor europeni (...) sunt de fapt ca picioarele de la o masă – niciuna nu merge fără cealaltă”, afirmând totodată că ”degeaba avem Cod fiscal dacă nu avem Cod de procedură fiscală, degeaba avem Cod fiscal, Cod de procedură fiscală, reforma instituţională a fondurilor europene, dacă nu avem legea achiziţiilor. Niciuna nu merge fără cealaltă, se blochează undeva şi din acest punct de vedere, acest pachet legislativ este esenţial pentru obiectivele pe care le-am transmis”, a spus şeful Executivului.

Prim-ministrul a precizat că s-a lucrat mai bine de un an la Strategia Naţională în Domeniul Achiziţiilor Publice care se referă în special la achiziţiile publice-legea de bază şi proiectul de lege privind căile de atac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici