Papandreou: Poziţia dură a Germaniei privind datoriile suverane poate împinge unele ţări în faliment

Poziţia dură a Germaniei în privinţa datoriilor suverane ar putea împinge unele state europene îndatorate, precum Portugalia şi Irlanda, în faliment, a declarat, luni, premierul elen George Papandreou.

49 afișări
Imaginea articolului Papandreou: Poziţia dură a Germaniei privind datoriile suverane poate împinge unele ţări în faliment

Papandreou: Poziţia dură a Germaniei privind datoriile suverane poate împinge unele ţări în faliment (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Papandreou a arătat că insistenţa Germaniei pentru crearea unui mecanism prin care băncile şi pieţele de obligaţiuni să suporte o parte din costul unui default al datoriilor suverane, din 2013, ar putea înfrânge unele economii comunitare.

"Planul ar putea obliga unele economii să intre în faliment", a avertizat premierul elen în timpul unei vizite la Paris.

Randamentul obligaţiunilor statelor cu datorii mari, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, a crescut puternic de când cancelarul german Angela Merkel a lansat luna trecută discuţiile despre mecanismul de restructurare a obligaţiilor financiare ale ţărilor cu probleme, deşi miniştrii de Finanţe au declarat că planul nu se va aplica pentru obligaţiunile existente.

"Planul a creat o spirală de dobânzi în creştere pentru ţările care par să fie în situaţii dificile, precum Irlanda sau Portugalia", a mai spus Papandreou.

Irlanda a confirmat duminică seara că discută cu oficiali europeni despre condiţiile din piaţă, dar a precizat că nu a solicitat ajutor.

Criza datoriilor din zona euro s-a declanşat în 2009, când guvernul de la Atena a dezvăluit că finanţele Greciei sunt într-o situaţie mult mai gravă decât s-a crezut.

Eurostat a revizuit, luni, deficitul bugetat al Greciei aferent anului 2009, pentru a treia oară, de la nivelul estimat anterior de 13,6% la 15,4% din PIB.

Ministerul elen de Finanţe a anunţat că va putea reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2014, în conformitate cu angajamentul asumat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici