Pierderi masive la Transelectrica, anunţate de directorul companiei: Activitatea este perturbată şi pune în pericol funcţionarea sistemului

Transelectrica a înregistrat o pierdere de peste 50 de milioane de lei, în al treilea trimestru, din serviciile de sistem, estimând că până la finalul anului valoarea pierderilor va ajunge la 100 de milioane de lei, a declarat directorul general al companiei, Corina Popescu, joi.

1998 afișări
Imaginea articolului Pierderi masive la Transelectrica, anunţate de directorul companiei: Activitatea este perturbată şi pune în pericol funcţionarea sistemului

Pierderi masive la Transelectrica, anunţate de directorul companiei: Activitatea este perturbată şi pune în pericol funcţionarea sistemului

„Această activitatea (n.r. de servicii de sistem), cel puţin pe trimestrul al treilea, este o activitate generatoare de pierderi. Avem pierderi de minus 53 de milioane de lei, pe trimestrul al treilea, doar din această activitate. (…) Dacă mergem pe acelaşi trend cu achiziţia de servicii de sistem şi pe trimestrul patru, la sfârşitul anului, pe jumătate de an, putem avea o pierdere de circa minus 100 de milioane doar din activitatea de servicii de sistem. La un profit reglementat de 120 de milioane, întreaga activitate a Transelectrica este perturbată şi va pune în pericol funcţionarea sistemului”, a spus Popescu, prezent la audieri în cadrul comisiei parlamentare care controlează activitatea ANRE.

Activitatea de servicii de sistem nu generează profit companiei Transelectrica, iar pierderile ar putea pune în pericol funcţionarea companiei.

„Partea de servicii de sistem echivalează, practic, cu siguranţa sistemului. Pentru că energia este o marfă pe care nu o putem stoca, teoretic, operatorul îşi rezervă în anumite unităţi de producţie, care sunt calificate în funcţie de performanţele tehnice, o anumită capacitate la care face apel în piaţa de echilibrare. Pentru acest serviciu, pe care producătorii îl prestează, Transelectrica plăteşte un tarif. Această activitate de servicii de sistem este o activitate non-profit pentru Transelectrica. Ceea ce încasează din aceste tarife reglementate, Transelectrica plăteşte mai departe către operatorii care prestează servicii, în speţă producătorii care sunt calificaţi”, a explicat Popescu.

„Dacă ar presta activitatea sau ar face un profit, în metodologie este precizat că 20% poate să păstreze pentru activitatea proprie, iar 80% se întoarce într-o corecţie anuală către consumatorul final, dar ea nu trebuie să fie sub nici o formă o activitatea creatoare de profit pentru Transelectrica. Transelectrica îşi realizează profitul din activitatea de bază de operator de transport”, a adăugat directorul general.

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).

Mai multe companii sunt audiate, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, de către comisia parlamentară de control ANRE, printre care CE Oltenia şi Romgaz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici