Ponta anunţă că memorandumul cu Rompetrol va fi aprobat de Guvern

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

208 afișări
Imaginea articolului Ponta anunţă că memorandumul cu Rompetrol va fi aprobat de Guvern

Ponta anunţă că memorandumul cu Rompetrol va fi aprobat de Guvern

"Domnul Niţă, în baza deciziei Curţii Constituţionale - care şi-a schimbat opinia, dar asta e, de aia e Curte Constituţională - vă rog ca, împreună cu Ministerul Justiţiei, să veniţi cu memorandumul privind Rompetrol. Eu vreau să salvăm locurile de muncă de la Rompetrol, să salvăm unul din principalii contributori la bugetul public şi vreau să salvăm imaginea României, că ne respectăm investitorii, nu îi gonim din motive pur politice şi populiste. Deci, veniţi, adoptăm în Guvern, cum a zis Curtea Constituţională, şi mergem mai departe în acest sens", i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern, în faţa presei.

În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională (CC), a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, "dacă simte nevoia".

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul că a vrut "să o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

La finele anului trecut, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat că memorandumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv prin ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie, dar dacă termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea de a renunţa la acest acord.

"Cred că Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie. Memorandumul este valabil până în 31 ianuarie. Dacă nu se va întâmpla nimic într-o anumită perioadă de timp, noi putem ieşi. Condiţiile din memorandum nu sunt eterne", a afirmat Zhangulov într-un briefing de presă.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Părţile convin, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazak-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Zhangulov a precizat că investiţiile de anul viitor ale Rompetrol în România vor depinde de semnarea acestui memorandum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici