Ponta: Compania germană Leoni să ceară ajutor de stat dacă vrea să se extindă

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că pentru extinderea unor investiţii Guvernul are în continuare plafonul necesar, spunând că a invitat compania germană de cablaje auto Leoni, cu sediul la Bistriţa, să acceseze ajutor de stat în măsura în care se va extinde.

498 afișări
Imaginea articolului Ponta: Compania germană Leoni să ceară ajutor de stat dacă vrea să se extindă

Ponta: Compania germană Leoni să ceară ajutor de stat dacă vrea să se extindă

Victor Ponta a fost întrebat dacă Guvernul mai are bani pentru a acorda ajutoare de stat companiilor care fac investiţii, spunând că pentru schemele de ajutor de stat sunt fonduri special alocate, care nu pot fi folosite în alte scopuri.

"Orice ajutor de stat trebuie aprobat de CE, pentru că altfel ţi se respinge sau eşti pus să dai banii înapoi. Din fericire, Rombat a făcut procedurile corect, a folosit banii, dar acelaşi lucru se întâmplă şi cu alte companii şi cu investiţii mai mari. Daimler-Benz, uzina de la Sebeş, s-a aprobat ajutorul de stat şi încep investiţia. La fel s-a întâmplat cu mulţi alţi producători mari. Din câte ştiu, şi Bosch a accesat, Pirelli, Dacia Renault accesează pentru diverse programe. Am discutat cu cei de la Leoni (companie germană de cablaje auto - n.r.) tocmai acest lucru", a declarat Victor Ponta, care a avut o discuţie privată cu reprezentanţii firmei germane, imediat după ce a participat la deschiderea unei noi secţii de producţie la Rombat Bistriţa.

Premierul a spus că ajutorul de stat va putea fi accesat de compania germană Leoni în măsura în care se va extinde, dar şi că acesta nu reprezintă "o pomană a Guvernului", ci o co-investiţie.

"Faptul că, în măsura în care se extind, pot să acceseze ajutorul de stat (compania Leoni - n.r.), pentru că avem în continuare bani pentru aşa ceva, dar aceia sunt bani pe care nu am voie să-i folosesc în altă direcţie, sunt special alocaţi pentru a dezvolta investiţii care creează locuri de muncă şi, practic, acei bani se întorc la buget prin taxe şi impozite pentru noile locuri de muncă. Nu e o pomană a Guvernului, ci o co-investiţie a Guvernului, care se întoarce prin taxe şi impozite într-o perioadă de timp. Pentru extinderea unor investiţii avem în continuare plafonul necesar", a spus Victor Ponta.

Totodată, premierul a precizat că unul din lucrurile esenţiale pe care Guvernul le-a negociat cu FMI este legat de creşterea plafonului de garantare a investiţiilor.

"Boardul FMI a aprobat ieri (vineri - n.r.) în unanimitate noul acord cu România, iar unul din lucrurile esenţiale pe care le-am negociat cu FMI este creşterea plafonului de garantare a investiţiilor în ansamblu de la 3 la 8 miliarde de lei. E o creştere importantă care ne permite şi pentru Prima Casă, şi pentru ajutor de stat şi alte garanţii pentru IMM-uri să putem sprijini economia privată",a spus el.

Victor Ponta a declarat că marea problemă a României, şi nu doar a României, este lipsa creditului.

"Băncile nu prea mai dau credite. Prin noul acord cu FMI şi cu CE, avem plafoane ridicate de garantare şi avem acces la credite instituţionalizate, adică BEI, BERD, Banca Mondială pentru că, dacă stăm după băncile comerciale, se mişcă foarte greu, foarte greu, dau credite şi nu ai cum să te dezvolţi economic dacă nu ai credit. E ceea ce simte orice om de afaceri, orice companie, dar cred că simte şi fiecare primărie. E mult mai greu să accesezi acum un credit decât era în urmă cu câţiva ani", a declarat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici